Saturday, December 5, 2009

Ayam masak madu


BAHAN-BAHAN
  • 3~4 ketul ayam (diperap seketika ngan garam n serbuk kunyit dan digoreng.Jgn terlalu garing,nanti ayam menjadi keras)
  • 1 biji tomato (dipotong baji)
  • 1 sudu madu
  • sedikit air asam jawa
  • Secubit garam
  • Sebiji bawang besar (dipotong bulat)
Bahan yang diblend
  • *3 ulas Bawang merah
  • *2 ulas Bawang putih
  • *Sehiris halia
  • *5 tangkai cili kering ~boleh tambah/kurang ikut kepedasan masing (dipotong dan direndam seketika di dalam air panas)
  • *1/2 biji tomato

PENYEDIAANNYA
  1. Tumis bahan-bahan yang diblend sehingga wangi/cili masak...Then masukkan sdikit air asam jawa.Kacau sebati
  2. Masukkan ayam.Kacau sebati/sehingga rempah tumis mesra.Then boleh masukkan sedikit air panas untuk sedikit berkuah.
  3. Perasakan ngan sedikit garam juga sedikit madu...
  4. Bila sudah cukup rasa,masuk kan tomato.Kacau seketika/sehingga masak
  5. Tutup api.Masukkan bawang yang dipotong bulat tadi then kacau.Kalau tak suka bawang mentah,boleh masukkan bersama ngan tomato tadi.
  6. Sedia dihidang bersama nasi.

1 comment:

umiyumi said...

salam sue, ni fevret umi ni.. kalu mkn dengan nasik, mesti tgk2 dah 2 pinggan. tu pasal la susah mau diet hehehe