BAHAN-BAHAN
- 3~4 ketul ayam (diperap seketika ngan garam n serbuk kunyit dan digoreng.Jgn terlalu garing,nanti ayam menjadi keras)
- 1 biji tomato (dipotong baji)
- 1 sudu madu
- sedikit air asam jawa
- Secubit garam
- Sebiji bawang besar (dipotong bulat)
- *3 ulas Bawang merah
- *2 ulas Bawang putih
- *Sehiris halia
- *5 tangkai cili kering ~boleh tambah/kurang ikut kepedasan masing (dipotong dan direndam seketika di dalam air panas)
- *1/2 biji tomato
PENYEDIAANNYA
- Tumis bahan-bahan yang diblend sehingga wangi/cili masak...Then masukkan sdikit air asam jawa.Kacau sebati
- Masukkan ayam.Kacau sebati/sehingga rempah tumis mesra.Then boleh masukkan sedikit air panas untuk sedikit berkuah.
- Perasakan ngan sedikit garam juga sedikit madu...
- Bila sudah cukup rasa,masuk kan tomato.Kacau seketika/sehingga masak
- Tutup api.Masukkan bawang yang dipotong bulat tadi then kacau.Kalau tak suka bawang mentah,boleh masukkan bersama ngan tomato tadi.
- Sedia dihidang bersama nasi.
1 comment:
salam sue, ni fevret umi ni.. kalu mkn dengan nasik, mesti tgk2 dah 2 pinggan. tu pasal la susah mau diet hehehe
Post a Comment