BAHAN-BAHAN
- 250 gm daging
- air secukupnya
- 3 pot beras
- 1 sb Marjerine
- 2 sb mentega
- 100 ml santan
- 1/2 sk garam
- kismis secukupnya
- 1 labu bawang besar (dihiris nipis)
- 1/2 inch halia (dihiris nipis)
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- sedikit cengkih
- 2 sk ketumbar
- 1 sk jintan manis
- 1 sk jintan putih
- 2 sk lada putih
PENYEDIAANNYA
- Rebus daging sehingga empuk.Keluarkan dan hiris nipis.Ketepikan.Air rebusan disimpan.
- Panaskan mentega dan merjerine.Tumis bahan tumisan sehingga wangi.
- Masukkan bahan rempah.tumis sehingga sedikit garing.
- Masukkan daging dan air rebusan dan kacau sekali-sekala sehingga mendidih.
- Masukkan santan, beras dan sedikit garam.
- Masak seperti biasa...
- Setelah air kering,tabur kismis di atasnya.Tutup periuk.
- Apabila nasi masak, kacau sedikit kasi sebati semua dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment