BAHAN-BAHAN
- 20 keping kepak ayam
- 2 ulas bawang putih (dikupas dan dihancurkan)
- 1 sb serbuk cili
- 1 sb kicap pekat
- 1 sb kicap cair
- 1 sb gula melaka (dicairkan dengan 2 sb air dalam microvawe) ~ boleh gak ganti ngan madu
- 2 biji limau nipis (diperah jusnya)
- 2 s.teh garam ( / secukup rasa)
- 4 sb tepung (optional)
PENYEDIAANNYA
- Campurkan jus limau nipis dgn bawang putih, serbuk cili, kicap dan gula merah yang telah dicairkan di dalam satu mangkuk.
- Masukkan kepak ayam dan gaul rata.Tutup dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam, dengan membalik-balikkan kepak ayam setiap 30 min.
- Cucuk kepak ayam dengan pencucuk besi (optional).Taburkan garam dengan rata dan renjiskan tepung beras dengan perlahan-lahan.
*** Utk BBQ di luar rumah, panggang kepak ayam di atas bara api yang sederhana panas selama 20~25 min.Balik2 kan setiap 5 min sehingga daging menjadi legap.teruskan menyapu minyak untuk melengkapkan masakan.
*** Utk memanggan di dalam rumah, Panaskan dapur pemanggang dahulu.Aturkan ayam di atas redai dawai di atas dulang ketuhar.Panggang selama 15~20 min.Balikkan sekali dan masak sehingga daging menjadi legap.
NOTE :- Anda tidak perlu menyalut kepak ayam dengan tepung tetapi ini boleh mencegahnya drpd melekat pada pinggan.
2 comments:
Uish...besnya Chicken Wings tuhhhh! Love suke! Nak sikit Sue! :)
Love..
Ok Ok
U take one and another one tu for meee
Post a Comment