- 1/2 ekor ayam dibersihkan.
- air secukupnya untuk kuah sup
- 1 sup bunjut adabi (brand lain pun boleh)
- 1 kiub ayam
- Garam secukupnya
- daun sup dan bawang secukupnya
- bawang goreng (optional)
- 2 sudu mentega
- * 3~4 ulas bawang putih
- * 1/2 inch halia (bahan * ditumbuk lumat)
- 1~2 sb sos tiram
- 1~2 sb kicap pekat manis
- Sedikit serbuk cili (optional)
Untuk kuah sup
- Panaskan mentega dan tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk sehingga wangi.
- Masukkan air, sup bunjut, 1/2 kiub pati ayam dan ayam.
- Didihkan sehingga ayam masak dan tambah sedikit garam.
- Keluarkan kuah sup secukupnya untuk masak nasi
- Keluarkan juga ayam untuk lauknya.
- Tambah air lagi dan baki kiub pati ayam ke dalam baki kuah sup.Renih sehingga supnya menjadi 3/4.Perasan dengan garam.
- Tutup api dan tabur dengan daun bawang&sup yang dipotong juga bawang goreng jika suka.
- Masukkan ayam kedalam bekas.
- Di dalam bekas lain, campurkan kesemua bahan perapan dan gaul sebati.
- Curah (2) ke dalam (1).Gaul agar semua rempah menyaluti ayam dan perap seketika.
- Goreng sekadarnya.Tak perlu lama kerana ayam sudah masak.
BAHAN-BAHAN NASI
- 3 pot beras dibersih dan toskan
- 1 labu bawang besar dimayang
- 2 ulas bawang putih dimayang
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- sedikit cengkih (optional)
- sedikit marjerine untuk menumis
PENYEDIAANNYA
- Panaskan marjerine dan tumis bahan tumisan sehingga wangi.
- Masukkan kuah sup yang diasingkan dari didihan pertama.
- Masukkan beras dan masak nasi seperti biasa.
BAHAN-BAHAN SAMBAL PEDAS
- 3 ulas bawang putih diketuk
- 10~15 biji cili kering
- Cili kering dipotong dan direbus sehingga masak.Blend halus.
- Ambil sedikit kuah sup dan masukkan kedalam periuk kecil.Masukkan bawang putih dan cili blend tadi.Masak sehingga mendidih dengan api yang perlahan.
- Renih sehingga sedikit pekat.Tambah sedikit garam jika perlu.
- Sedia dihidang bersama nasi ayam.
No comments:
Post a Comment