Wednesday, January 13, 2010

Nasi Daging Berperisa

Ini menu last weekend..Nasi daging berperisa....


BAHAN-BAHAN
  • 300 gm fillet daging
  • 6~7 ulas bawang merah (dimayang)
  • 450 gm beras
  • 1 s.teh garam
  • 2 pokok daun bawang (optional)
Bahan perisa (Disatukan di dlm sebuah mangkuk)
  • 2.5 cm halia (tumbuk lumat dan perah airnya)
  • 2 s.teh tepung ubi kayu
  • 2 s.teh kicap cair
  • 1 s.teh kicap pekat
  • 1 s.besar minyak masak
  • Secubit lada putih

PENYEDIAANNYA
  1. Hiris nipis² daging melintang urat..Gaulkan dengan bahan perisa.Ketepikan.
  2. Panaskan 1 s.besar minyak, Goreng bawang merah sehingga keperang-peranga.Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam minyak yang sama, masukkan daging yang diperap tadi dan kacau goreng sehingga daging masak.Ketepikan
  4. Di dalam rice cooker, masukkan beras, air secukupnya dan garam.Masak seperti biasa.
  5. Apabila nasi hampir tanak dan airnya mula kering, masukkan (3).Tutup periuk..Biarkan nasi sehingga betul² masak.
  6. Apabila sudah tanak, karih nasi ngan chopstik supaya daging serata ngan nasi.
  7. Tabur bawang boreng dan daun bawang sebelum menghidang...

2 comments:

Anonymous said...

Mula mula ingat campur tepung terus dlm nasi... hehe... wat goreng daging dulu rupenye... menarik :)

Sue @ Nenie said...

Kih kih kih..Camne ya tambah tepung dalam nasi...Jom Ijan kita bayangkan sama²...