BAHAN-BAHAN
- 300 gm fillet daging
- 6~7 ulas bawang merah (dimayang)
- 450 gm beras
- 1 s.teh garam
- 2 pokok daun bawang (optional)
- 2.5 cm halia (tumbuk lumat dan perah airnya)
- 2 s.teh tepung ubi kayu
- 2 s.teh kicap cair
- 1 s.teh kicap pekat
- 1 s.besar minyak masak
- Secubit lada putih
PENYEDIAANNYA
- Hiris nipis² daging melintang urat..Gaulkan dengan bahan perisa.Ketepikan.
- Panaskan 1 s.besar minyak, Goreng bawang merah sehingga keperang-peranga.Angkat dan ketepikan.
- Di dalam minyak yang sama, masukkan daging yang diperap tadi dan kacau goreng sehingga daging masak.Ketepikan
- Di dalam rice cooker, masukkan beras, air secukupnya dan garam.Masak seperti biasa.
- Apabila nasi hampir tanak dan airnya mula kering, masukkan (3).Tutup periuk..Biarkan nasi sehingga betul² masak.
- Apabila sudah tanak, karih nasi ngan chopstik supaya daging serata ngan nasi.
- Tabur bawang boreng dan daun bawang sebelum menghidang...
2 comments:
Mula mula ingat campur tepung terus dlm nasi... hehe... wat goreng daging dulu rupenye... menarik :)
Kih kih kih..Camne ya tambah tepung dalam nasi...Jom Ijan kita bayangkan sama²...
Post a Comment