Lagi satu alasan yang paling munasabah bila tenet kat rumah berkelajuan kura-kura, sekali click mau kena tunggu 15~30 min..Sape nak melangut kat situ lama² kan...? Baik cari kerja yang lebih berfaedah sikettt...Dan mendatangkan hasil...keh keh keh....
Bila cakap pasal hasil tu, ni nak tayang siket hasil penat lelah kita membanting tulang kat dapur,Nasi Uduk Betawi...Ni breakfast pagi semalam...So tak yah bawak pinggan lah, pasal dah confirm abissss....Jamu mata dan ambik bau jeeee....
Alaaaa..Kalau kat M'sia, ni kira ala² nasi lemak kukus lah....
BAHAN-BAHAN
- 2 cwn beras
- 625 ml santan
- ½ s.teh ketumbar serbuk
- 1 batang serai (dititik)
- 1 helai daun salam
- 1 helai daun pandan
- 1 s.teh garam
PENYEDIAANNYA
- Bersihkan beras dan toskan.Kukus selama lebih kurang 20 min.
- Di dalam periuk masukkan kesemua bahan lain dan masak sehingga mendidih.Masukkan (1)..Masak sehingga nasi tanak/kering air
- Pindahkan (2) ke dalam kukusan dan kukus lagi lebih kurang 30 min / sehingga nasi masak.
Dan persediaan hidangan yang lain adalah sama iaitu disertakan ngan bilis goreng, kacang tanah goreng, telur rebus & etc...
3 comments:
kreatifnya letak sambal dalam telur tu....
Tengkiu..tengkiu..
Kak Maria,
Kes sebenarnya pasal malas nak cedok sambal depan Sara, pasal klu dia nampak sudu, mesti dia nak mkn/main ngan sudu..Tu yang buh dalam telur je tu...
kih kih kih
dpt tgk gmbr pun jadilaaaa...
Post a Comment