Monday, January 4, 2010

Nasi Uduk Betawi

Salam hari keempat di Tahun Baru 2010....Kembali bersiaran setelah 2~3 hari menyepikan diri...Biasalah, bila hujung minggu ni malas sikit nak ngadap komp...Dahlah time kerja dari pagi sampai ke petang kena ngadap screen, dah cuti tu kasi mata ni rehat sikit...

Lagi satu alasan yang paling munasabah bila tenet kat rumah berkelajuan kura-kura, sekali click mau kena tunggu 15~30 min..Sape nak melangut kat situ lama² kan...? Baik cari kerja yang lebih berfaedah sikettt...Dan mendatangkan hasil...keh keh keh....

Bila cakap pasal hasil tu, ni nak tayang siket hasil penat lelah kita membanting tulang kat dapur,Nasi Uduk Betawi...Ni breakfast pagi semalam...So tak yah bawak pinggan lah, pasal dah confirm abissss....Jamu mata dan ambik bau jeeee....

Alaaaa..Kalau kat M'sia, ni kira ala² nasi lemak kukus lah....

BAHAN-BAHAN
  • 2 cwn beras
  • 625 ml santan
  • ½ s.teh ketumbar serbuk
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 helai daun salam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 s.teh garam

PENYEDIAANNYA
  1. Bersihkan beras dan toskan.Kukus selama lebih kurang 20 min.
  2. Di dalam periuk masukkan kesemua bahan lain dan masak sehingga mendidih.Masukkan (1)..Masak sehingga nasi tanak/kering air
  3. Pindahkan (2) ke dalam kukusan dan kukus lagi lebih kurang 30 min / sehingga nasi masak.
Cadangan hidangan adalah bersama Sambal Buah Keras, tapi saya bantai ngan sambal nasi lemak biasa je..Jika ada permintaan akan saya lampirkan sekali resipi sambal tersebut...Tak buh sini pasal saya tak wat sambal tu..

Dan persediaan hidangan yang lain adalah sama iaitu disertakan ngan bilis goreng, kacang tanah goreng, telur rebus & etc...

3 comments:

salamdariborneo said...

kreatifnya letak sambal dalam telur tu....

Sue @ Nenie said...

Tengkiu..tengkiu..

Kak Maria,
Kes sebenarnya pasal malas nak cedok sambal depan Sara, pasal klu dia nampak sudu, mesti dia nak mkn/main ngan sudu..Tu yang buh dalam telur je tu...

kih kih kih

E-na Zarina said...

dpt tgk gmbr pun jadilaaaa...