Monday, January 4, 2010

Kari Ikan Masin

Resipi asal boleh rujuk kat sini...Kak Yatie, Thanks untuk resipi yang best ni, kite sukeeee, sampai hirup² kuahnya...Minta halal CnP kat sini pula

BAHAN-BAHAN
  • 12 ketul ikan talang masin (ikan masin apa2 pun boleh)
  • 3 biji terung bulat di belah 4
  • 4 sudu serbuk kari daging
  • 1 serbuk cili kering (cili boh pun boleh)
  • 2 cawan santan
  • Sedikit daun kari
  • 1 asam keping
  • sedikit garam dan serbuk perasa
  • Sedikit minyak
Bahan penumis
  • 2 sudu helba campur
  • 3 kuntum bunga lawang
  • Sedikit cengkih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • *1 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia (*di mayang halus)
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak masukan daun kari, helba campur,bunga lawang,cengkih dan kulit kayu manis. Masak 1-2 minit.
  2. Kemudian masukan rempah kari dan serbuk cili. Letakkan sedikit air. Kacau sehingga naik minyak. Setelah rempah tadi garing masukkan sedikit air dan santan. masak 3-4 minit.
  3. Masukan ikan masin, masak dgn api perlahan sehingga 4 minit kemudian masukan terung. Tunggu sehingga terung tadi lembut kemudian masukan asam keping, serbuk perasa dan sedikit garam (jika perlu).
  4. Di kuali yang lain goreng halia,bawang besar dan bawang putih sehingga garing dgn minyak yang sedikit kemudian masukan kesemua bahan tadi bersama minyak ke atas kari yang telah dimasak itu tadi. Siap untuk di santap

3 comments:

Anonymous said...

alahaiii terliurnya tgk kari nih...
sedpnya mkn ngan nasi panas ekk...
leh bertambah2 nasi dibuatnya....
1 day nnti nk try gak lah...:-)

btw hepi new year gak wat nenie..

HaSue said...

mesti sedap mkn ngan nasik putih nih..perhh..

Sue @ Nenie said...

Leeyana,
Happy new year 2010 for u tooo...
Haaa...cepat² kena buat ni sementara masih sempat...Jgn sampai ngencess pula nanti...

HaSue..
Lagi-lagi kalau nasi putih panas²...silap² boleh bertambah dibuatnya...