BAHAN-BAHAN
- 500 gm Lala
- 4 ulas bawang putih
- 2 sb sos tomato
- 4 sb sos cili
- 2 cm halia (dicincang)
- 2 btg serai (ketuk)
- 1 sb tepung jagung (campur air)
- 20 gm Daun bawang (dipotong 3cm)
- 20 gm daun ketumbar (dicincang)
- 1 biji tomato (potong 4)
- Garam & gula secukup rasa
PENYEDIAANNYA
- Tumis bawang putih dan halia sehingga kekuningan
- Masukkan pula sos tomato dan sos cili.Kemudian masukkan serai, garam, gula dan dikacau sebati.
- Selepas itu, masukkan lala dan tutup.Biarkan Lala masak dan terbuka.
- Akhir sekali masukkan tomato, tepung jagung, daun bawang dan daun ketumbar.
- Perasakan dengan garam dan gula
6 comments:
salam sue..sedapnye..dah lm xmkn lala ni..ade je jmp kat supa,tpxde idea nk msk ape..ni sue dah bg ni,bole cubela..mekaceh..:)
salam sue. kakchik suka, kakchik suka... sedapnya kalau dapat makan dengan nasi panas. fuh, berpeluh2.
Hi Sue, hru doing???
Love tak pernah makan lala! heheh...;)
got some awards waiting for U at my space...check-it-out!
Salaam Sue...
Mama ni kan, tak pandai makan lala dan tak pandai masak lala. Pernahlah sekali dulu, beli sikit, nak test. Sebab tak pandai masak agaknya, terus jadi tak pandai makan! Hehehe...
Kalau kak Zai masak lala cuma taruh bawang putih,garam,gula,daun bawang /sup lepas tu bubuh air sedikit, ianya lebih manis.
Salam..
Kamalia,
Dulu pun saya tak pandai nak masak ni, tapi kebetulan jumpa resipi kat buku/maz/internet...tu yang main cuba-cuba tuuu
Love,
cubalah...kalu kat anak tekak saya, memang sukeeee... tapi kena ada rasa pedas n bau serai....
Kak Chik,
iyalah...makan ngan nasi panas memang best..ratah pun best....
Mama...
ha ha ha ni pun resipi cuba-cuba gak ni....
Kak Zai....
Saya biasa kalo kerang buat cam gitu...ooopppssss Lala pun boleh juga yaaa? ada masa nanti harus cuba gak
Post a Comment