Tuesday, May 25, 2010

Kek Putih Telur Pulut Hitam

Sesekali jika ingin lari dari kebiasaan..Jika sebelum ni asyik makan bubur pulut itam jeeee..Kali ni kita nikmati pula rasa bubur tu dalam versi kek pula..Sedapppp..Ada rasa lemak-lemak manis....Sedap di hidang bersama kopi-o panas....

BAHAN-BAHAN
  • 200 gm putih telur
  • 1/2 s.teh cream of tartar
  • 1/4 s.teh garam
  • 80 gm gula pasir halus
  • 30 gm santan pekat segera
  • 2 titik pewarna ungu
  • 50 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung pulut hitam

PENYEDIAANNYA
  1. Pukul putih telur, cream of tartar dan garam sehingga setengah kembang.Masukkan pula gula pasir halus sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga kembang
  2. Masukkan santan pekat segera dan pewarna ungu.Pukul perlahan
  3. Masukkan tepung gandum dan tepung pulut hitam (diayak) dan kacau rata menggunakan kaedah kaup balik
  4. Tuang ke dalam acuan muffin.
  5. Bakar selama 20 min dengan suhu ketuhar 180c / sehingga masak

No comments: