Wednesday, May 26, 2010

Kari Ayam Bangladesh

Kekeringan idea nak masak apa...Jumpa resipi ni terus cuba...Dahlah senan je nak masaknya..Sedap pula tu...cheh cheh cheh angkat bakul lah pulakkkkkkkkk......

BAHAN-BAHAN
  • 1/2 ekor ayam
  • 25 gm rempah kari ayam
  • 10 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 2.5 cm halia* (kesemua bahan * ditumbuk)
  • 100 ml santan
  • 1 cwn air asam jawa ~ Sue kurangkan
  • 1 biji tomato (potong baji)
  • Garam & Gula secukup rasa)

PENYEDIAANNYA
  1. Ayam dipotong sederhana kecil dan dibersihkan.
  2. Masukkan ayam kedalam satu bekas dan gaulkan dengan rempah kari dan bahan tumbuk sehingga rata.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan ayam tadi.
  4. Balik-balikkan dan tutup api seketika.
  5. Setelah garing, masukkan santan, air asam jawa dan tomato.Kacau sehingga sebati.Hati-hati supaya isi ayam tidak hancur.
  6. Tutupkan kuali dan kecilkan api.
  7. Setelah pecah minyaknya, tutup api dan bolehlah dihidang...

No comments: