BAHAN-BAHAN
- 1/2 ekor ayam
- 25 gm rempah kari ayam
- 10 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 2.5 cm halia* (kesemua bahan * ditumbuk)
- 100 ml santan
- 1 cwn air asam jawa ~ Sue kurangkan
- 1 biji tomato (potong baji)
- Garam & Gula secukup rasa)
PENYEDIAANNYA
- Ayam dipotong sederhana kecil dan dibersihkan.
- Masukkan ayam kedalam satu bekas dan gaulkan dengan rempah kari dan bahan tumbuk sehingga rata.
- Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan ayam tadi.
- Balik-balikkan dan tutup api seketika.
- Setelah garing, masukkan santan, air asam jawa dan tomato.Kacau sehingga sebati.Hati-hati supaya isi ayam tidak hancur.
- Tutupkan kuali dan kecilkan api.
- Setelah pecah minyaknya, tutup api dan bolehlah dihidang...
No comments:
Post a Comment