Friday, May 28, 2010

Nasi Minyak Hujan Panas

Sejak dapat resipi dan menjadi dengan jayanya buat pertama kalinya...terus selalu berpandukan resipi ni bila nak buat nasi minyak hujan panas...

CnP resipinya dari Dapur Makyong dari MYR


BAHAN-BAHAN
  • 4 cawan beras basmati
  • 5 cawan air
  • 2 kiub ayam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna merah, kuning dan hijau
  • [bahan tumis]
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • [bahan hias]
  • bawang goreng
  • kismis
PENYEDIAANNYA
  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
  2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
  3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
  4. Masukkan beras dan gaul rata.
  5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
  6. Masaklah nasi sehingga masak
  7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
  8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

3 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Sue! hru doing...cuti???

Take care, nak ambik nasi sikit! ;)

Kamalia said...

salam sue..mmg betul ckp sue..ns myk mklong ni mmg sedap..nnt nak cuba jgkla kari aym bangladesh tu jugak..
p/s:cuti g mane??

Sue @ Nenie said...

Hai LOVE...tak pergi mana-mana..kemas rumah jeee...

Salam Kamalia,
Yupppp...memang sedap dan senang kannnnn?