
Bahagian Bawah
- 75 gm tepung beras
- 2 s.b gula pasir
- 1 sk garam
- 250 ml santan (100ml santan + 150ml air)
- 150 gm keladi (siap kupas)
- 1 s.b tepung ubi
- 350 ml santan ( 150ml santan + 200ml air)
- 1 biji telur
- 75 gm tepung gandum
- 1~2 helai daun pandan
- 80 gm gula pasir
- 1/2 s.teh garam
- 1/2 s.teh keladi emulco
- Sedikit pewarna ungu/purple

Lapisan Bawah
- Keladi potong dadu, rebus sehingga empuk dan toskan.
- Tepung beras, tepung ubi, gula pasir, garam dan santan dibancuh rata.
- Kacau di atas api sehingga agak pekat, tutup api dan masukkan keladi kiub tadi.
- Tuangkan ke dalam loyang beralas kertas minyak dan kukus lebih kurang 20 min.
- Panaskan sebahagian santan dengan gula, garam dan daun pandan.Bila sebati, keluarkan daun pandan.
- Sebahagian santan lagi, kisar bersama kesemua bahan-bahan lain, Tuang ke dalam (1).
- Kacau sehingga berwap atas api sederhana dan tuang ke atas lapisan bawah tadi.
- Kukus lagi selama 30min atau sehingga masak
- Biarkan sejuk sebelum dipotong dan di hidang
No comments:
Post a Comment