Wednesday, May 19, 2010

Mee Goreng Ala Gerai

Sukeeeee sangat ngan resipi ni,...Sekali cuba memang puas hati....Errrrkkk....Kat anak tekak kita lah....Kita memang suka mee goreng yang kering berminyak dan pedas-pedas cam gini.....

BAHAN-BAHAN
  • 500 gm mee kuning (dibilas)
  • 3 keping tauhu segar
  • 3 camca besar minyak
  • 1 biji bawang besar (belah 2 dan mayang)
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 100 gm (1/2 cwn) dada ayam (buang kulit dan hiris nipis memanjang
  • 100 gm (1/2 cwn) isi udang sederhana besar
  • 1 biji tomato (potong baji)
  • 300 gm (2 cwn) hirisan kobis
  • 150 gm (3 cwn) sawi/bak choy (dipotong 4 cm panjang)
  • 2 biji telur
  • 2-3 camca hirisan bawang goreng
  • 2 camca besar daun bawang1 biji limau nipis besar (potong baji)

Bahan Sos
  • 1 camca besar kicap cair
  • 1 camca besar kicap pekat
  • 2 camca besar sos tomato
  • 1 camca teh garam
  • 1 camca teh gula
Pes cili
  • 6 tangkai cili kering (potong, rendam dlm air panas sehingga lembut dan toskan)
  • 5 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 camca teh belacan (Bakar & tumbuk)
  • 4 camca besar minyak

PENYEDIANNYA
  1. Campurkan kesemua bahan sos dan ketepikan.
Pes cili
  1. Kisar halus cili kering, bawang merah, bawang putih dan belacan di dalam blender.Masukkan sedikit air jika perlu.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan blend tadi di atas api kecil sehingga pecah minyak.
  3. Alihkan ke dalam mangkuk..Bersihkan kuali...
Mee Goreng
  1. Belah 2 tauhu dan keringkan dengan tuala kertas.Panaskan minyak di atas api sederhana besar dan goreng tauhu sehingga kekuningan.Angkat dan biarkan sejuk.potong 1/2 cm. (biarkan baki minyak dalam kuali utk goreng mee)
  2. Panaskan semula minyak di dalam kuali, dan goreng bawang merah dan bawang putih 2 min atau sehingga wangi
  3. Masukkan ayam dan udang, goreng 3 min, kemudian masukkan tomato, kobis dan sawi.Goreng di atas api kuat beberapa minit.
  4. Kemudian masukkan pes cili dan tauhu.Goreng 2 min lagi.
  5. Masukkan bancuhan sos dan mee, goreng di atas api kuat selama 3-4 min.
  6. Ketepikan mee disekeliling kuali, masukkan 2 camca teh minyak dan pecahkan telur.Kacau dan biarkan seketika sehingga telur masak dan kuning.Gaul rata semua bahan dan angkat.
  7. Hidangkan segera mee goreng, di hias dengan bawang goreng dan daun bawang.Perah sedikit limau nipis sebelum dimakan

3 comments:

Love2cook Malaysia said...

Hi Sue!!! Sedapnyeeeeee mee tuh...mintak...aiks dah abis ker??? ;)

mummyseri said...

salam sue..
lama tak ziarah sini..
sedapnya lama x mkn mee grg..
slalu msk mi kerinting sbb anak suke mkn mee tu..pastu x pedas..
ikut slere anak..

Sue @ Nenie said...

Alamakkkk Love, dah tinggal gambo jelahhhhh

MummySeri,
Hu hu hu kite pun dah jarang dpt peluang berblogwalking...
kih kih kih anak kite kat sini pun tak mkn pedass juga...tapi sesekali cengkelat....