BAHAN-BAHAN
- 1 kg udang
- 2 tangkai daun kari
- 1 helai daun pandan
- 500 ml air
- 300 ml susu cair
- 2 biji limau nipis
- 100 ml minyak masak
- 2 camca besar minyak sapi
- Garam dan gula secukupnya
Bahan kisar
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inch halia
- 5 tangkai cili kering
- *2 biji tomato
Bahan tumisan
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- **3 sb serbuk kari daging
- **2 sb serbuk kurma (** Dibancuh menjadi pes)
PENYEDIAANNYA
- Panaskan minyak masak dan minyak sapi.Tumis bahan kisar, bahan tumisan (kecuali bahan * & **), daun pandan dan daun kari sehingga wangi.
- Masukkan puri tomato(bahan *) dan pes kari&kurma (bahan **)..Tumis lagi sehingga pecah minyak.
- Masukkan pula susu cair, jus limau nipis dan air secukupnya.
- Apabila sudah mendidih, bolehlah masukkan udang dan perasakan dengan garam dan gula.Kacau sebati sehingga udang masak.
- Masak sehingga kuahnya sedikit pekat.Sedia dihidang
2 comments:
nampk pun dh sedap blum rasa pun dh tau. hehehe...
nyum nyum nyum sedappp...terasa rempah ratusnya....Cuma versi sini terkering sikettttt...
Post a Comment