BAHAN-BAHAN
- 1/2 kg daging batang pinang (Dihiris nipis)
- 1 keping asam gelugur
- 500 ml santan
- 2 sb kerisik
- 1 helai daun kunyit
- Garam & gula secukupnya
Bahan kisar
- 1 inch kunyit hidup
- 1 inch lengkuas
- 1 inch halia
- 2 biji bawang besar
- 1/2 sb lada hitam
- 7 tangkai cili padi (boleh adjust ikut kepedasan yang diingini)
- 3 batang serai
Bahan tumisan
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1 sb cili boh
- Panaskan minyak, tumis bahan tumisan bersama bahan kisar sehingga pecah minyak/cili masak.
- Kemudian masukkan daging.Kacau sehingga kesemuanya mesra.
- Masukkan air panas secukupnya untuk mengempukkan daging.(Guna air panas adalah salah satu petua untuk elakkan daging jadi liat..)
- Bila daging sudah empuk, masukkan asam gelugur, santan dan daun kunyit.
- Masak sehingga pekat dan perasakan dengan garam dan gula...
- Sedia untuk dihidang
3 comments:
wahh..dah merendang ni... boleh try resepi ni nampaknyaaa..sedap tuu
erkkk... udah terasa bahang nk raya bila tlihat rendang ini....
Salam...
kih kih kih tak sabar-sabar nak beraya ni....Kak izah n moklong, cubalah..insyaAllah kena selera...
Post a Comment