Saturday, November 13, 2010

Roti Sosej dan Sayur Campur

Salam buat semua yang berkunjung ke blog ni...

Hari ni tadak resipi baru, tapi dok tayang gambo yang tak basi-basi ni...Yang realnya dah selamat terjun kat dalam peyot ni haaaaa.....pasal dah lama buat cuma masa yang tak izinkan untuk update ketika itu.....Dalam dok korek-korek simpanan gambor lama-lama, tetiba jumpa yang ni dok terselit kat folder...

Ingat lagi sumbernya dari mana...?Mestilahhhhh...Pasal ni project ala-ala pizza pertama yang pernah dicuba, buat pun dalam kuantiti yang siket dan buh je dalam acuan aluminium tuuuu....Pasal time tu belum kopiden lagi bab uli menguli ni....Almaklumlah...Uli pakai kederat tulang empat kerat ni jeeee....Bahan inti pun main belasah sosej n sayur campur jeee.....Buah cempedak di luar pagar katakan....Jadinya takutlah nak harap apa-apa....Tawakkal jelah niiiii....

Tapi alhamdulillah....Sib baik hasilnya agak membanggakan.....kih kih kih....Suntikan semangat tuuuu tuk nguli lagi dilain kali.....

Sumber resipi dari blog NurIndah....Kalau kat sana buat pizza, yang kat sini buat ala-ala roti sosej sayur yang macam kat bakery tu jeee......Apa-apa pun thanks buat Nur pasal telah memanjangkan resipi ni dan buat kak Azlina juga kerana sudi share resipi ni....Minta izin kopi-pes kat sini pula buat ingatan dan rujukan di masa hadapan



BAHAN-BAHAN

  • 500 g tepung gandum high protein
  • 1 paket yis segera ( 11 g )
  • 50 g majerin
  • 1 sudu makan shortening
  • 2 sudu makan gula pasir
  • 2 sudu makan susu pekat
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 200 ml air suam
  • Serbuk oregano utk tabur atas pizza )
  • Sos pizza - nak bubuh sos cili biasa pun ok je )
  • Nenas dipotong2 ) topping pizza
  • Cili benggala dipotong2 kecil )
  • Bawang besar dihiris2 )
  • Keju mozzarella di sagat )
  • Tambahan Nurindah: cendawan butang hiris, udang siap kopek, sosej ayam hiris.

PENYEDIAANNYA
  1. Tuang air suam dan masukkan yis, gula, susu dan shortening. Kacau2 sikit
  2. Biar sebentar hingga yis berbuih2.
  3. Masukkan separuh tepung gandum ke dalam adunan. Gaulkan.
  4. Masukkan telur yang dipukul dan garam. Sebatikan dengan adunan tadi.
  5. Masukkan baki tepung dan uli sehingga dohnya tak melekat di bekas.
  6. Rehatkan 5 - 10 minit. Semasa proses ini sekiranya masih lembik boleh masuk tepung sikit.
Haaaa...Puas ati dapat buat sendiri, boleh lambak@buh sos dan mayonis semahunya...Pahtu sedapkan lagi ngan keju parut sesedap rasa...




NURINDAH (UPDATED): Perap doh selama satu jam. Lepas tu, tumbuk2, baru bentukkan.
NOTA KAK AZLINA: Buat la apa yang anda inginkan dengan tepung tu, pizza boleh, donut pun boleh, ikut la kreativiti masing2 ya. Akak pernah buat ban bilis, memang sedap walaupun simpan kat tempat frozen.
Lembut dan gebu...


3 comments:

HALAMANKU said...

Salam mmmm sedapnyer roti lama x buat nak join akak...

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi my dear fren!!! hru doing there ya!!! :D

Sedapnye pizza tu!! :D

Sue @ Nenie said...

Salam ema,

kih kih org sini baru berjinak-jinak meroti ni...emmmm..bilalah ada orang nak sponsor BM yaaa...?

Hi Love,
winduuu juga kat u...lamanya tak dapat nak berblogwalking..jengah-jengah rumah u

misss u baby