Sesekali nak cari kelainan menyediakan udang..Ada rasa masam-masam siket..
BAHAN-BAHAN - 20 ekor udang sederhana besar (dibuang kulit tinggalkan bah. ekor)
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 sk white pepper
- 1 sk jus lemon
- 2 helai daun limau purut
- 1 sk dried basil
- Garam dan gula secukup rasa
- ---------------------------------------------------
- *3 ulas bawang merah
- *2 ulas bawang putih (* diblend)
- *1 batang serai (* diblend)
- ----------------------------------------------------
- 2 sb gajus (dipanggang/bakar/sangrai)
PENYEDIAANNYA - Tumis bahan kisar sehingga terbit bau.Masukkan udang dan kacau seketika sehingga udang 1/2 masak.
- Masukkan santan, serbuk kunyit, white pepper dan daun limau purut.
- Kacau sehingga mendidih.Masukkan jus lemon dan dried basil.Perasakan dengan garam dan gula.
- Tutup api dan tabur dengan gajus.sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment