Friday, November 5, 2010

Udang Kunyit Bergajus

Sesekali nak cari kelainan menyediakan udang..Ada rasa masam-masam siket..

BAHAN-BAHAN
  • 20 ekor udang sederhana besar (dibuang kulit tinggalkan bah. ekor)
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 sk white pepper
  • 1 sk jus lemon
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 sk dried basil
  • Garam dan gula secukup rasa
  • ---------------------------------------------------
  • *3 ulas bawang merah
  • *2 ulas bawang putih (* diblend)
  • *1 batang serai (* diblend)
  • ----------------------------------------------------
  • 2 sb gajus (dipanggang/bakar/sangrai)
PENYEDIAANNYA
  1. Tumis bahan kisar sehingga terbit bau.Masukkan udang dan kacau seketika sehingga udang 1/2 masak.
  2. Masukkan santan, serbuk kunyit, white pepper dan daun limau purut.
  3. Kacau sehingga mendidih.Masukkan jus lemon dan dried basil.Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Tutup api dan tabur dengan gajus.sedia dihidang.

No comments: