Wednesday, January 12, 2011

Nasi Ayam

Salam..Haaaaa..Bagai dikata, versi ayam lagiiiii...Dah macam minggu ayam sedunia lak...Ni semua gara-gara nak habiskan tulang-temulanglah lah ni...Bukan apa, asyik masak badan ayam jeeeee, kaki n lehernya terkumpul plak....Daripada terperap je kat esbox tu, lebih baik ambil patinya wat sup..Then kaki n lehernya nanti bolehlah kasi kenduri kat kucing....

Kata orang tua-tua kalau membela kucing ni, dia selalu doakan tuan dia kaya pasal nanti dia boleh tumpang senang...Maklumlah, kucingkan suka tidur kat tempat yang empuk...Kalau tuannya kaya, dia boleh tumpang sekaki..He he he he...Itu kata-kata orang lamalah....

Oklah...Ni Nasi Ayam versi yang Sue selalu buat...Simple jeeeee..

BAHAN-BAHAN

**Sup Ayam
  • Rangka/Kaki/Leher Ayam secukupnya
  • Air untuk kuah sup secukupnya
  • 1 labu bawang besar (Kalau bawangnya saiz kecil buh dua) ~Dimayang
  • 3 ulas bawang putih ~Dicincang
  • 2 inch halia ~Diketuk
  • 1 Batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 1 rempah bunjut
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • Garam secukupnya
Optional
  • 10 biji bebola ikan
  • 5 kelopak cendawan tiram (dikoyak-koyak)
  • 2 biji ubi kentang ~Dipotong ikut suka

***Nasi Ayam
  • 2 pot beras ~Dibersih dan toskan
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • Kuah **sup ayam secukupnya

****Air Lada
  • 1~2 cawan **sup ayam
  • 5 tangkai cili kering ~Direndam ngan air panas sehingga kembut
  • Sos cili bawang putih
  • 1 sk tepung jagung ~Dibancuh ngan sedikit air
  • Garam dan gula secukupnya

*****Ayam ~Cara Malas
  • 4 ketul isi ayam@mana-mana bahagian
  • Sos Perapan BBQ
*****Ayam ~Cara Rajin siket
  • 4~5 ketul isi ayam@mana-mana bahagian
  • 2 sb kicap mee
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sb madu
  • 1 sk serbuk cili ~Jika mahu sedikit pedas
  • Garam secukupnya

******Untuk Hiasan

  • Mentimun, salad dan tomato

PENYEDIAANNYA

**Sup Ayam
  1. Tumis bawang putih sehingga wangi.Kemudian baru masukkan bawang besar, halia, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.Tumis sehingga bawang layu.
  2. Masukkan secawan air panas dan kerangka ayam.Masak seketika.
  3. Kemudian masukkan air secukupnya untuk sup.Masak sehingga mendidih.
  4. Bila dah didih, masukkan 1/2 kiub pati ayam dan sup bunjut.
  5. Renih sehingga kuah sup tinggal 3/4 dari kuantiti asal.
  6. Keluarkan kuah sup secukupnya untuk masak nasi dan dijadikan air lada
  7. Tambah air lagi sekiranya perlu..Kemuadian masukkan kentang, fish ball dan 1/2 lagi kiub ayam..
  8. Renih sehingga tinggal 3/4 dari kuantiti asal (7).
  9. Masukkan cendawan tiran dan perasakan dengan garam...Ketepikan...

***Nasi Ayam
  1. Masukkan beras yang telah dibersihkan ke dalam rice cooker.
  2. Taburkan cengkih di atasnya dan masukkan kuah **sup ayam secukupnya...
  3. Masak seperti biasa sehingga nasi tanak.

****Air Lada
  1. Masukkan cili dan kuah **Sup Ayam ke dalam blender.Blend sehingga cili hancur.
  2. Masukkan (1) ke dalam periuk.Masak sehingga mendidih.
  3. Perasakan dengan garan dan gula secukupnya.
  4. Pekatkannya dengan bancuhan tepung jagung.

Haaaa..yang ni versi malas punyeeeeee

*****Ayam ~ Cara Malas

  1. Perap ayam ngan sos/marinate BBQ.
  2. Bakar/grill sehingga masak
*****Ayam ~ Cara Rajin siket
  1. Perap ayam ngan kesemua bahan beberapa ketika
  2. Goreng/panggang/grill sehingga masak

2 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Sue...how U been? Quite some time since I heard from U!!! :D

Sempat jln2 jusco tak???

Nasi ayam satu set!!! :D

Sue @ Nenie said...

Hai Love..yuppp lately ni bzzzz jeee..Dah tak keje area Klang..So dah tak dapat lepak kat jusco lagi....Hu hu hu

U apa khabar..OK...?Happy New Year 2011....