Sunday, January 9, 2011

Puding Roti Lapis

Salam hari minggu...Emmm..nampaknya sekarang cuaca pun tak menentu..Sekejap hujan sekejap panas..Dan buat saudara mara serta teman-teman rakan taulan yang tinggal kat Pantai Timur juga Utara Semenanjung tanah air yang menghadapi banjir tu diharap dapat bersabar dengan ujian ini....Semoga tiada kejadian buruk yang tidak diingini berlaku.

Emmm..Dalam melayan keadaan cuaca yang tak menentu sekarang, apa kata kita layan pula desert ni...Buat petang semalam..Thah apa mimpi, tetiba pula terasa nak makan puding roti...So apa lagi startlah search kat tenet dan bersinggah jap ke MYR sana...Cari punya cari tetiba hati terberkenan tang resipi ni...Bukan apa, asyik-asyik ngadap puding roti kismis jeeee..sesekali terasa pula nak ubah selera..

Sumber asal dari dapur Akma 4th.Dan macam biasa disebabkan Puding-puding ni kureng laku siket kat rumah ni, makanya Sue pun buat separuh adunan je dari resipi asal tuannya..Dan sukatan resipi kat bawah sini pun Sue dah adjust ikut selera anak tekak sendiri..Jadinya kalau nak tengok resipi asal boleh rujuk kat sana yaaaaaa.....Apa-apa pun terima kasih kat Akma sudi share resipi ni dan Sue kopipes pula kat sini..Minta halal yaaaa....

BAHAN-BAHAN
  • 3 keping roti
  • 200ml susu cair
  • 2 biji telur
  • 50 ml air
  • 70 gm gula pasir ~ Rasa puding ni manis-manis buah, jadinya kalau suka manis boleh tambahkan sukatan gulanya
  • 1 sb milo+1/2 sk nescafee
PENYEDIAANNYA
  1. Masukkan kesemua bahan kecuali serbuk koko ke dalam blender sampai sebati.
  2. Tuang separuh adunan ke dalam acuan yang telah dilenser dengan mentega/marjerin.
  3. Kukus sehingga permukaan puding kelihatan sedikit keras. (dalam 15 minit)
  4. Masukkan serbuk koko ke dalam baki adunan dan diblend sehingga sebati.
  5. Tuang adunan koko ke dalam acuan. Tuang perlahan-lahan supaya lapisan lebih cantik. Kalau tak, puding ni akan jadi marble lak.
  6. Kukus sampai masak. Bakar pada suhu 180C selama 20 min/sehingga masak..

No comments: