Sambil jalan tu, tetiba pula mata ni terpandang cili hijau ni dan tang-tang tu juga terbayangkan solok lada...Apa lagi, tangan ni pun cepat-cepat capai bakul dan pilihlah 2~3 tangkai cili hijau yang lurus-lurus...Kalau bengkok nanti susah pula nak sumbat isi..
Dan...Tadaaaaaa......inilah hasilnya.....
Tapi ladanya jadi terlalu lembut, maybe over cook...Apa-apa pun, guna resipi ni memang puas hati..Thanks umifeeza pasal sudi share resipi ni kat MYR sana...Dan macam biasa, kopipes sini pula...
BAHAN-BAHAN
- 5-8 biji cili hijau
- 3-4 ekor ikan kembung- rebus ambil isinya
- 1/2 cawan kelapa parut putih
- 3-4 biji bawang merah
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 cawan santan
- Garam dan gula secukup rasa
- Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
- Tumbuk lada hitam,isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih. Tapi jangan terlalu lumat.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili. Buat hingga habis.
- Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan. Rebus hingga cili agak layu.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan
No comments:
Post a Comment