Saturday, January 8, 2011

Solok Lada

Salam..Haaa..hari tu adalah tergerak hati nak singgah jap kat Pasar Malam..Tak plan pun nak beli apa-apa cuma jalan-jalan jeee...Tapi biasalah, cakap je nak jalan-jalan, bila dah sampai sana mesti akan ada benda yang terberkenan...Biasalah tu kannnnn....

Sambil jalan tu, tetiba pula mata ni terpandang cili hijau ni dan tang-tang tu juga terbayangkan solok lada...Apa lagi, tangan ni pun cepat-cepat capai bakul dan pilihlah 2~3 tangkai cili hijau yang lurus-lurus...Kalau bengkok nanti susah pula nak sumbat isi..

Dan...Tadaaaaaa......inilah hasilnya.....

Tapi ladanya jadi terlalu lembut, maybe over cook...Apa-apa pun, guna resipi ni memang puas hati..Thanks umifeeza pasal sudi share resipi ni kat MYR sana...Dan macam biasa, kopipes sini pula...

BAHAN-BAHAN
  • 5-8 biji cili hijau
  • 3-4 ekor ikan kembung- rebus ambil isinya
  • 1/2 cawan kelapa parut putih
  • 3-4 biji bawang merah
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 cawan santan
  • Garam dan gula secukup rasa

PENYEDIAANNYA
  1. Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
  2. Tumbuk lada hitam,isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih. Tapi jangan terlalu lumat.
  3. Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili. Buat hingga habis.
  5. Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan. Rebus hingga cili agak layu.
  6. Angkat dan bolehlah dihidangkan

No comments: