Thursday, March 24, 2011

Roti Sosej Berkeju

Salam...Lama bebenor rasanya tak buat tayangan pasal makan-makan....Emmm untuk permulaan ni, apa kata kita jamu mata ngan hidangan yang simple-simple je..Almaklumlah 'handbag' ni selalu pula buat latihan vokal, jadinya tak boleh nak bertapa lelama kat 'makmal' ni....Nak bereksperimen..? sorryyyyyy...sah sah lerrr tak sempat....

Ini resipi asal sempat...Awalnya nak salut ngan bread crump je... tapi baru ku tersedar dari mimpi rupanya dah tarak dalam stok lagi...Jadinya gantikan saje ngan nestum+oat....Oklah, jom kita intai-intai resipi tangkap muat niiii.....

BAHAN-BAHAN
  • 6 keping roti sanwich
  • 6 batang sosej (plain/keju/black peper etc) ~ Direbus
  • Nestum+oat (secukupnya untuk salutan)
Bahan pencelup
  • 2 sb tepung gandum
  • 1 sb tepung beras
  • 1/2 biji telur (nak buh sebiji cam banyak sangat, jadinya agak2lah yaaaa)
  • *1 sb parmesan cheese parut
  • *1 sb cheedar parut (*optional)
  • Garam secukup rasa
  • Air untuk bancuhan secukupnya
  • 1 sk Eno
PENYEDIAANNYA
  1. Bancuh kesemua bahan pencelup kecuali eno sehingga sebati (seperti bater utk goreng pisang) ~ Masukkan ke dalam peti sejuk sehingga sedia digunakan...
  2. Gelek roti sehingga nipis dan rollkan sosej..Potong dua dan ketepikan.
  3. Keluarkan (1) dari peti sejuk dan masukkan Eno.Kacau sebati.
  4. Celup (2) ke dalam (3) dan golek-golekkan ke dalam campuran nestum dan oat.
  5. Goreng terendam sehingga kekuningan.Angkat dan toskan.
  6. Sedia dihidang bersama sos & mayonis mengikut selera....

7 comments:

HALAMANKU said...

Salam kak ninie.. he he he comelnyer bila ader latihan 'vokal' tu.. ha ha ha ..kreatif tu kak.. kalu erma celup telur jek jawabnyer.. boleh cuber ni...

LinRosly said...

Assalamualaikum Sue...

Roti sosej berkeju...bila agaknya Kak Lin nak meroti...tgk org buat mcm best jer...tapi Kak Lin ni kurang minat meroti..

Ayu said...

Assalam sue, wah menu warm up ni..ya lepas ni mula masuk gear 1, 2, 3, 4, 5, 6..thne laju aje ya..hehee..dah habis pantang belum ni?

Nieza said...

Assalam kak tak tau sape yg tua saya panggil kak juga ni...kalau saya tua bg taula yer. saya lahir thn 79..sukala roti bubuh sosej..p sedap roti sosej ni..dh abis pantang yer...sure byk menu best2 keluar ni..:)

ijan said...

ala ciannye dia jadi guru vokal rupenye... mesti sibuk kan kak... tkpe2 nanti Iskandar tak nanes nanes lagi okeh :D

kak ina kl (2) said...

oo byk gak ek pakai keju ..keju dahlah mahal..

daging arnab ada jual kat situ tapi jauhlah nak pergi..kat broga..malam tadi ada keluar dalam majallah 3

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Ina,
Nak wat camne, kebetulan time tu stok keju ada, tu main buh jeeeee...

Ijan,
guru vokal xbertauliah...ngeeeee..

Nieza,
ha ha ha kite sebayalahhhhhh...

Kak Ayu,
alhamdulillah, ari ni ngam2 60 hari.....

Kak Lyn, kebetulan je tuuu...stok roti ada...

Erma,
he he he hari tu terlebeyyy rajin....