BAHAN-BAHAN
- 150 g gula pasir (Sue buh 100gm jee)
- 250 ml air
- 150 g tepung gandum*
- 1 sk baking powder*
- 1/2 sk bicarbonate of soda*
- 75 g gula halus(kurangkan jika tak makan dgn kelapa putih)
- 2 sb susu sejat
- 2 sb mentega cair
- 1 sk esen vanilla
- sedikit minyak masak untuk mengoles acuan lompang
- kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan.
PENYEDIAANNYA
- Sediakan gula hangus dgn menggoreng gula pasir hingga kecoklatan dan tuang air sedikit2 hingga cair.Sejukkan.
- Ayak bahan2 bertanda* ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan gula halus.Tuangkan air gula hangus sedikit2 dan kacau rata.Masukkan susu,esen dan mentega cair dan kacau lagi hingga sebati dan tak berbintil2.
- Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan sebentar.Tuang adunan 1/3 penuh acuan lompang.Kukus selama 10-12 min.Angkat dan sejukkan.
- Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus.
4 comments:
Salam wah ada pam lee pasti wangi baunya dan sdp..
salam Sheila, emmm rasanya not bad cuma struktuk apam ni agak berat siket...xsurelah samada ia memang begitu atau saya yang kurang mahir mengadunnya...
Assalam Sue sama umur rupanya kita yer..hmmm sedap nengok apam karamel tu sue...bagus tak ada telur tu nanti nk cubalah..:)
Waalaikumsalam...
Ha ha ha ha..iyalah, boleh masak ni time takde telur
Post a Comment