Thursday, April 7, 2011

Lapis Roti Berdaging

Salam pagi Khamis...Jommm kita sarapan Lapis Roti Berdaging...


Versi asalnya boleh rujuk sini...Yang kat bawah sini dah 'diderhakakan' oleh tukang masak ni....Dah jadi versi plain dan ditambah pula cendawan butang....Ialah, dah pelanggan tak mau pedas..Nampak kaler merah siket pun, terus 'dicakapnya' pedassss...habisss camno...? Jadi, untuk jadi 'pengusaha gerai' yang berjaya mesti ikut kehendak 'pelanggan'.... "Customer always right" Aaaaaaa Tidakkkkkkkk..........Hu hu hu hu

Oklah, jom intai2 resipi versi derhaka kat bawah ni, sajalah kan....Mana taw dimasa akan datang Sara nak masak ni, bolehlah rujuk kat sini....Dan Sue guna aluminium cup ni pasal kat rumah ni tadak 'coserol' malas pula nak kotorkan loyang jadi sebagai alternativenya, buh dalam sini..Senang sikit nak bungkus dan kira 'rege'nya nanti.

BAHAN-BAHAN
  • 10 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 1 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (Cheedar/mozarella/Parmesan) ~banyak ikut suka
  • Sedikit margerin untuk melenser
Bahan Inti
  • 2 biji kentang di potong dadu
  • 100gm daging cincang
  • 4 biji cendawan button (dipotong slice)
  • *1/2 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih (dikisar)
  • Sedikit lada putih (serbuk) ~ klu guna grinder tu, 2~3 kali pusing jeeeee
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis

PENYEDIAANNYA
  1. Untuk Inti :- Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga wangi.Kemudian masukkan sedikit lada putih.
  2. Masukkan kentang dan daging cincang.Kacau sehingga mesra.Tambah air secukupnya untuk mengempukkan kentang.Tutup kuali.
  3. Setelah kentang empuk, masukkan cendawan button dan perasakan.Masak lagi sehingga intinya lembap-lembap....(Tidak terlalu berair~tidak juga terlalu kering)
  4. Untuk Lapis Roti :- Di dalam bekas pengadun, masukkan susu, telor dan secubit garam.Pukul sehingga sebati menggunakan whisk.
  5. Kemudian koyakkan kasar-kasar roti dan masukkan kesemua roti dalam (4).Ramas-ramaskan kesemua roti tadi sehingga hancur.
  6. Sudukan sesudu adunan roti tadi ke dalam cawan aluminium..Kemudian masukkan inti daging dan tutup kembali dengan adunan roti.
  7. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  8. Bakar pada suhu 190C (bergantung oven masing-masing) selama lebih kurang 20minit atau sampai lidi tak leka. ~ Sue guna api atas dan bawah
  9. Boleh dihidangkan semasa panas-panas dan jika inginkan pedas boleh hidangkan bersama sos cili kegemaran masing-masing....

Yang Bawah ni Versi asal dari Kak Umi-e MYR....Thanks ya Kak, sudi share resipi sedap ni....Kopipes sini pula

BAHAN-BAHAN
  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 12-14 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)
  • Sedikit margerin untuk melenser
PENYEDIAANNYA
  1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
  2. Satukan Susu+telor+secubit garam
  3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
  4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
  6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  10. Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
  11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
  12. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos

2 comments:

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Kak Ros kalau benda-benda dgn cheese ni memang tak boleh tahan.Lepas ni pun nak gi masak something with the cheese....jangan cis sudah la ya!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ros...Saya pun suke benda-benda cheese ni..itu lerrrr...sekali ada stok memang non-stoplah...asyikk nak mengecheseeeeee jeeeee.....