Hari ni nak buat tayangan sarapan tuan rumah 2~3 lepas...Sorry yaaaa..Tuan rumah tak sempat nak berucap
BAHAN-BAHAN
- 250 gm macaroni ~Sue buh 300 gm
- 2 sb minyak zaiton
- 1/2 sk garam
- ½ cwn mentega
- ½ cwn tepung gandum ~ Lenkali nak buh ¼ cwn jee
- ½ cwn susu segar
- 1 cwn air
- 1 cwn isi ayam ~ Direbus
- ½ tin cream cendawan ~ Sue gantikan ngan carbonara cream
- ¼ cwn cendawan button (potong slice)
- Garam & lada putih secukupnya
- Keju Mozzarella
- Keju Cheddar
- Keju Parmesan
Cam biasa, main buh bakar dalam acuan aluminium jeeeee kes tarak cosserol...
PENYEDIAANNYA
- Untuk Macaroni :- Rebus macaroni sehingga masak.Toskan dan gaulkan ngan minyak zaiton.ketepikan..
- Untuk Sos :- Cairkan mentega dan masukkan tepung.Masukkan air dan susu kemudian masak sehingga berkrim.
- Masukkan isi ayam dan krim cendawan.Gaul sebati.
- Perasakan dengan garam dan serbuk lada putih.
- Masukkan macaroni dan gaul.
- Tuang ke dalam coserol dan taburkan parutan cheese sebanyak mana yang disukai.
- Bakar pada suhu 180C selama 10~15 min atau sehingga keju cair.
- Sedia dihidang bersama sos kegemaran atau dihidang begitu sahaja...
No comments:
Post a Comment