Saturday, April 16, 2011

Sotong Goreng Garam Kunyit

Assalamualaikum dan salam sejahtera...Waaahhhhh...esok dah hari minggu..syokkkknya...Hari untuk meluruskan urat-urat yang tersimpul...Eh! Iya keee...?

Kalau bagi Sara dan Ieya, asal lepas mandi pagi jeeee, mesti diorang sibuk2 cari "baju cantek".. dan ajak gi "shopping" kat "complek"...Amboiiiiii anak dara sorang ni, sejak dah boleh cakap, asyik2 ajak gi shopping je, tadak kerja lain.....(Ha ha ha nampak sangat Mamanya suke marayap bila hujung minggu)

Okalah..Menjelang petang sabtu ni apa kata kita layan dulu lauk 2in1 orang malas ni....Actually resipi ni Sue kopipes dari Buku Hidangan Kegemaran Dari Dapur Tunku ..Tapi disebabkan malas nak jimat masa, Sue pun saje-saje tambah kacang buncis dalam lauk ni... Jadinya tak yahlah nak masak sayur lagi....Kreatif Malas tak, Kreatif Malas tak.......Ha ha ha ha ha ha


BAHAN-BAHAN
  • 8 Ekor sotong sederhana besar (Dibersihkan dan potong bulat2)
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 100 ml air
  • 25 ml minyak masak
  • 1 biji bawang besar (Dipotong bulat-bulat)
  • 30 gm asam jawa (diramas dengan 100 ml air dan tapis airnya)
  • 2 tangkai cili merah (Dibuang biji dan dihiris halus2 memanjang)
  • Kacang buncis secukupnya (Dipotong serong)
  • Garam dan gula secukup rasa
PENYEDIAANNYA
  1. Perasakan sotong dengan serbuk kunyit dan garam.Ketepikan.
  2. Masukkan air ke dalam periuk dan didihkan.Masukkan sotong dan celur selama 3 min.Angkat dan toskan.Ketepikan.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar.
  4. Masukkan air asam jawa dan masak sehingga kuah hampir pekat.
  5. Masukkan cili potong, kacang buncis dan sotong.Perasakan dengan garam dan gula.
  6. Kacau sehingga semua sebati dan sedia dihidang.

No comments: