Kat resipi asal, terung tu dibakar, tapi Sue rasa macam
BAHAN-BAHAN
- 30 ml minyak masak
- 3 sb pes cili kering
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- Garam & gula secukup rasa
- 3 cm belacan (Bakar & tumbuk)
- 30 g asam jawa (campur 100ml air)
- 80 gm petai
- 50 gm bilis (Digoreng)
- 2 biji terung panjang (Dibelah 2 & di celur)
- 1 sb bawang goreng (untuk hiasan)
- Panas minyak masak di dalam kuali.Tumis pes cili dan bawang merah yang ditumbuk sehingga wangi
- Masukkan garam, gula, belacan dan air asam jawa.Biarkan mendidih kemudian masukkan petai.
- Apabila kuah pekat, masukkan bilis goreng dan kacau rata.Tutup api.
- Curahkan sambal petai ke atas terung yang telah dicelur.
- Hias dengan bawang goreng.Hidang panas2 bersama nasi.
3 comments:
akak ni malas..hnya di goreng je terung tu..
sedap sgt nih!my fav..:p~
*happy mother's day sue! :)
Salam..
Hai Kak Norlie, he he he ni versi rajin skt, kalau time malas saya pun main kacau goreng jeeee
Kak Del, Happy Mothers day toooo....
Post a Comment