BAHAN-BAHAN
- 2 keping ikan tongkol
- ¼ cwn air asam jawa
- Garam & gula secukupnya
- 1 labu bawang besar (potong bulat)
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 10~15 tangkai cili kering (rendam air panas sehingga lembut & toskan)
- sedikit belacan
- 2 sb minyak masak
- Blend kesemua bahan sambal sehingga lumat.Ketepikan.
- Lumurkan ikan tongkol ngan garam dan serbuk kunyit.Goreng setengah masak.Ketepikan
- Panaskan minyak dan tumis (1) sehingga wangi dan terbit minyak
- Masukkan air asam jawa.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan ikan tongkol goreng dan bawang potong
- masak sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.Sedia dihidang.
3 comments:
Assalam sue,
kadang2 recipe yang mudahlah yang dicari..sebab sambal tak semesti nya semua sama, ada yang letak itu lebih atau ini yang lebihkan..macam akak walaupun tahu masak sambal, tapi kadang2 akak suka try recipe sambal orang lain juga..heheh
yu huuuu... Kak Ninie.. rindunyer.. lama x kacau akak.. lah..baru nak tompang lunch.. mesti dah abis..sedap tu lauk sambal2 mkn ngan nasi panas2 kak.. yang senanglah org cari.. kalu susah alamat dok Q bila nak cuba.. lain org lain resepinyer.. bila berkongsi mmmm panjang ilmu..
Salam..
Kak Ayu..Ha ha ha..betul..betul..betul..sambal banyak jenis sambal...Walau hampir sama tapi mesti sedikit berbeza dari segi bahannya
Erma,
Yuhuuuuu...samalah ngan akak...lately ni makin jarang2 dpt berblogwalking
Post a Comment