Thursday, June 2, 2011

Apam Mekar

Salam....Dah sarapan ke..? Kalau belom jom lerrr sarapan sesama yaaaa....

Ha Ha Ha Ha..Orang mengapam Sue pun sibuk nak mengapam gak...Orang len mekar setaman, tapi yang Sue punye tak mekar-mekar....Ehem ehem....Walau pon tak mekar tapi gebusss tauuuuuu.....May be acuan yang Sue gunakan kottttt yang menjadi faktor, pasal bab api dah memang kuat gilerrrrr lah kita didihkan kukusan itewwwww.....Ha ha ha ha memandai je kan buat teori sendiri....


Apa-apa pun jom lah kita jamu mata ngan apam mekar gebusss Sue ni...

Thanks Kak Ita sudi panjangkan resipi ni kat MYR sana..Minta izin kopipes sini pula yaaaa....

BAHAN-BAHAN
  • 250 gm gula ~Sue guna 150gm jeee
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 200 ml susu segar
  • 300 gm tepung gandum ~Len kali nak buh 250gm je pasal adunan Sue dapat sedikit pekat
  • 1 sudu kecil ovallate
  • Pewarna (ikut suka)
  • Acuan kertas (paper cup) secukupnya
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  4. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
  6. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
  7. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
  8. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
  9. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
  10. Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan. Bawak bekal pun boleh...!!

13 comments:

ijayuji said...

Salam kak! masalah nak buat apam yg mekar2 gini lerrrr, biasanyer dia tak nak mekar tp dlm dia gebusssss sgt! kita suke betul makan apam dgn kelapa parut :D

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum sue...
tak per.. yg penting gebu n sedap tu kan sue.. akak lg ler.. tak reti nak buat apam nie.. x menjadi jer akak buat.. huhuu

Cik Ecah said...

woohaaa terpandang plak apam akak pg2 nih...hehehe,,,,

*tahan2..puasa..hihi ;p *

Sue @ Nenie said...

Salam..

Ika..Betul tu, bila buat apam-apam cenggini, time buka penutup kukusan tulah....Rasa macam suprise jeeee...He he he he....Ika ni, tak lepas ngan kelapa dia...


Kak Diana...Saya dulu pun pernah fail juga bab mengapam patern cenggini, bantat..Kakak saya bagi petua...Antara dua kemungkinan dia tak mo lembut-lembut....1~Terlebih pukul dan ke2~tak cukup pukul(telur tak kembang elok)....

Sue @ Nenie said...

Salam Cik Ecah...Oooooo...nanti kalau sempat bolehlah godeh2 utk berbuka yaaaaaa..Selamat berpuasa....

Cik Ecah said...

suro mak ajer la yg godeh2 apam ptg t..hehehe

izahdaut said...

angkat tangan!! pernah buat tapi jadi mcm ni ler. tak mekar... hehe.. ke kena guna paper cup kot

Sue @ Nenie said...

Salam..

Wahhhh Cik Ecah, bestnya boleh ngoder-ngoder yaaaa...

Kak Izah, Rasanya kena guna acuan mencapah kotttt...ceh ceh ceh mandai-mandai je kan buat teori....ha ha ha

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Sue gebus macam pipi anak2 kat umah la tu

dZana said...

huuu.. tak pe lah sue.. yg penting kegebuannya tu.. akk lum buat lagi ni.. tunggu mood mgukus sampai..

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Ros, Bila dapat apam gebus cenggini = pipi anak pun jadi kembung..Pssttt pipi kembong takpe, jgn perut yang kembung....Ha ha ha...

Kak Zana..Yesss...yesss...yeessss....kegebuannya sedikit sebanyak mengubat hati...cheh cheh cheh cheeeeehhhhh.....

aLoY said...

huhu.. xmekar xpe. asalkan gebuss n paling penting sodap!! salam perkenalan kak.. n i follow ye..

kak ina kl said...

salam sue..apa khabar?
cantiknya apam kamu tu..kalau ada lagi rempah ros cubalah buat gulai..kan tamat tempuh sayang lah pulak.