Wednesday, June 1, 2011

Coklat Span Kek

Salam dan selamat pagi..Ayo yo..Lamanya tak datang sini, berhabuk dan bersawang-sawang dahhhh...Penat MakCik nak bersihkannya...

Actually...2~3 minggu lepas bz sesangat..Banyak project dan drawing yang perlu dibereskan...Iyolah kan, dah duk numpang tenet opis, jadinya paham-paham jelahkan kite nye responsibility...Ngeh ngeh ngeh....Ayat cam budak baik je kan....Ala-ala pekerja mithali yang tak pernah curi tulang..Ha ha ha ha ....

Apa-apa pun Sue nak ucapkan terima kasih kepada yang masih sudi bersinggah sini sepanjang ketidakmunculan tuan rumah....

Okalah..Dah penat duk ngadap roti jala tu, jomm kita layan pula Kek Span Coklat ni...Sedap..Terima kasih CikguNita sudi share resipi ni kat MYR sana....

BAHAN-BAHAN
  • 120 g gula kaster (1 cup) ~Sue buh 80gm jee
  • 120 g kek flour (1 1/2 cup)
  • 4 bj telur gred B
  • 10 g ovelet (1 tea spoon)
  • 20 g water (1/4 cup)
  • 20 minyak kelapa (1/2 cup) ~Sue guna 50ml..tapi kek bite dry, so len kali nak buh 100ml
  • 1 tea spoon vanila
  • 2 sudu makan koko
PENYEDIAANNYA
  1. Pukul tepung, telur, ovelet, air, koko, vanila dengan kelajuan paling tinggi selama 5 minit.
  2. Perlahankan kelajuan dan tuang minyak dan gaul sekejap hingga rata.
  3. Bakar 40 - 45 minit

5 comments:

Deliah's Deli said...

wow gebunya kek tu..meh sini 2 ketul :)

Ayu said...

Assalam sue,
kek span ni gunakan minyak aje ya..
kalau ikut recipe 20ml aje ke?..so sue add another 50ml but still dry eh?..ok akak take note..thanks for the sharing ya sue..

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Dell, 2 ketul tak cukup, seketul je boleh....?

Kak Ayu, saya tak pasti pula 20 minyak tu apa, saya agak2 pun 20 ml...jadi saya berpandukan 1/4 cawan (saya guna cwn metric) dapatlah lebih kurang 100ml... Bila fikir2 20 myk masak tu may be 20ml, tu saya decide 50ml jeee..Tapi kek saya siket dry..may be tak cukup minyak atau terlebih pukul....

Nieza said...

wahh sedap kek ni sue...mkn cicah kopi pun best ni..hehe

Sue @ Nenie said...

Salam..Yupppp...Rasa kek ni memang kena slera Sue, cuma nya mcm dry siket jeeee..