Aceli buat ni hari jumaat last week..Pasal hari tu kitorang ada makan-makan kat opis..Sue punya part, kena sediakan kari ayam...Dah alang2 ada kari kan, jadinya nak senang cerita, pagi tu menjala lah sekali..At least hubby & anak-anak pun adalah juga sarapan pagi tu...
Resipi ambik dari Myr@Dapur Herdawaty..Thanks ya Waty sudi share resipi kat sana...Sue pun nak kopipes sini juga sebagai simpanan....
BAHAN-BAHAN
- 3 cawan tepung gandum ~Sue guna 2 cawan je
- 2 ½ camb minyak masak
- 1 camt garam
- sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 2 ½ cawan air/santan/ susu segar
- Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
- Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
- Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
- Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.
6 comments:
Salam
Lama betul x menjala..teringin la pulak nego ramai yg menjali ni...
ira pun buat roti jala gak semalam...
Salam kak, baru nk cakap g umah kak ira ada roti jala hihihi..kat sini pun ada roti jala, nmpknyer ada lauk kari lerr ari nii hihihi..
Sue ni kuat semangat dan banyak tenaga betul la...pagi-pagi sempat lagi menjala
baru pas mkn roti jala....hihi...
tp wane ijo bukan kaler kuning..hihihi
Salam..
Kak Shiela, ni jala xpress ni...he he...
Kak Wanie, jom kita jala bersama-sama
Ika, itulah, bila ada kari jee, mesti nak wat ni...
Kak Ros, menjala main guna botol mayonis tu...tu yg sempat tu...jala pon tak cantek..compang-camping...ngeeeee
Lily, tingin juge nak wat kaler2 cam org lain...tunggulah nanti
Post a Comment