Monday, June 13, 2011

Kek Gula Hangus

Salam dan selamat pagi..Apa khabar semua..? Harap-harap semuanya sihat-sihat dan sejahteralah hendaknya...Pejam celik-pejam celik dah pertengahan bulan Jun 2011...Cepatnya masa berlalu..

Hari ni nak share satu lagi resipi kek gula hangus yang pernah Sue cuba...Ambil resipi dari MyR.Kiranya resipi ni memenuhi citarasalah...Dari segi rasa dan kejadiannya yang lembap-lembap gitu...Dan yang paling best, resipi ni tak yah perap-perap...Lepas bancuh jeeeee, terus boleh tuang ke dalam loyang dan bakar...

Dan macam biasa, mesti ada sedikit olahan..Tak banyak, hanya kurangkan gula jeeee..Dan butter tu sebenarnya secara kebetulan jeeee...Bukan apa time nak sedia resipi tu, hanya itu jeee butter yang ada dalam stok, almaklumlah sejak dua menjak ni selalu kalau buat kek mesti cari resipi yang guna minyak..itu yang jarang nak tambah stok butter tu...Guna minyak kan senang, time tu nak baking, terus boleh guna..takyah nak tunggu defrost dulu....He he he sesuailah kiranya untuk orang-orang yang ada masa ikut sempat mcm Sue ni...

Alamakkkkk, panjang pula bebelnya....Oklah, jom kita layan dulu resipinya kat bawah sini

***** Sorry yaaa....Sue ubah siket ayat penyediaannya ikut ayat sendiri.....Bukan bermaksud menyampaian tuan punya tak bagus, cuma untuk panduan sendiri jeeee sambil tu nak juga kongsi di sini....Sebab bagi Sue yang kurang mahir membaking ni, penyediaan kek ni sedikit mencabar, tak kena cara boleh jadi bingka gula hangus pula, Sebab...? Dah banyak kali ia berlaku dan setiap kali itu juga Sue tanpa segan silunya bertanya sana sini kenapa dan mengapa begitu kejadiannya....Jadi dari panduan-demi panduan yang Sue perolihi, Sue praktice kan dan share pula di sini....Dan kepada sesiapa yang selalu buat ni dan confirm jadi, boleh abaikan cara Sue yang sedikit leceh ni dan teruskan dengan cara mereka yang tersendiri...Psstttttt...kalau nak share cara mereka pun tak pe...Boleh tinggalkan kan petuanya kat bahagian komen....Atau nak komen cara Sue pun tak pe..Tak kisah....Sue suka kalau kita dapat sama-sama berkongsi apa saja ilmu untuk manfaat kita bersama...


BAHAN-BAHAN
  • 2 cawan gula pasir ~Sue letak 1 cwn je
  • 2 cawan air ~Sue guna air panas
  • 150gm buttercup ~Sue letak 100gm je
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu soda bikarbonat
  • 1/2 tin susu pekat
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
PENYEDIAANNYA
  1. Untuk Gula Hangus :- Masak gula pasir menjadi gula hangus, kacau sekejap-sekejap, selepas gula cair dah bertukar warna keperang-perangan, kecilkan api, masukkan sedikit air panas, hati-hati sebab proses ni akan menyebabkan air gula meruwap...Masukkan sedikit air lagi secara perlahan-lahan, kacau sekejap dan habiskan baki airnya..Sederhanakan api sehingga air gula mendidih...Untuk step ini saya lebih selesa menggunakan sudip kayu...
  2. Tutup api dan masukkan butter yang telah dipotong kiub...Kacau sehingga kesemua butter cair...Ketepikan dan biarkan sejuk...
  3. Untuk Kek :- Menggunakan mixer, Pukul telur sehingga kembang..Memandangkan Sue hanya menggunakan mixer kecil, Sue guna kaedah masukkan telur satu persatu..Means pecahkan sebiji telur, putar...Tambah lagi sebiji sambil terus putar dan begitulah seterusnya sehingga habis kesemua telur...
  4. Bila telur sudah kembang sempurna, masukkan susu pekat dan pukul lagi sehingga sebati.
  5. Tepung dan soda mestilah diayak. Kemudian masukkan tepung ke dalam adunan telur berselang seli ngan gula hangus, gaul sebati menggunakan hand whisk sahaja.Kacau perlahan-lahan sehingga kesemua sebati..
  6. Tapiskan adunan ke dalam loyang.
  7. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit menggunakan api bawah....Bergantung pada oven masing-masing
Sedikit lagi Tips untuk dikongsi bersama :-

****** Satu lagi tip yang Sue dapat sesuai bagi resipi kek gula hangus yang tak yah perap....Untuk mendapatkan sarang-sarang yang cantik dan elok, setiap 10~15 minit pembakaran, cakar-cakarkan kek menggunakan garfu untuk membantu mendapatkan mengudaraan...Kiranya masa adunan kek masih cair lahhh...Bila dah semakin mengeras, kita biarkan saja kek itu sehingga masak...

****** Adalah digalakkan menggunakan loyang jenis angle kerana bentuk fizikalnya yang berlubang di bahagian tengah membolehkan berlakunya perolakan udara untuk membantu pembentukan sarang-sarang yang cantik dan kek menjadi lembut....( Keh keh keh..Macam berada kat dalam kelas subjet Kimia pula...Eh, Kimia ke Fizik...? Apa-apa jelah kan....Dah lama tak sekolah, dah lupe lahhhhhh...Ngeeeeeee)

15 comments:

ijayuji said...

Salam kak sue! teringin nak buat kek ni sbb kejadiannyer tp kita tak makan pulak budak2 puj tak makan tapi nak godeh2 jugak satu hari nanti hihihi

nuwairani ismail said...

assalam kak sue. jarang jumpa resepi kek gula hangus yg x payah perap2 ni.pastu jadi pulak sarangnya ya. hmm...dah lama nk try, tp belom terbuat lg sampai skrg.

RynaHakimi said...

Sy baru cuba buat hari sabtu ari tu..serius jadi bingka gula hangus..hehe..padahal sy perap dalam 3 jam, ikut resepi kwn2 la.. Entah ape tak kena..Faktor oven mempengaruhi tak?? Sy guna oven bulat yg ade cermin kat atas tu (lame punye..hehe)

Sue @ Nenie said...

Salam

Ika..Kak Sue memang suke kek ni, especially yang jenis lembap-lembap tuuuu...Tapi tulah, nak beli mahal gak, makan tak puas..Nak wat sendiri selalu kurang berjaya..sehinggalah praktice cara ni..Alhamdulillah....Paling best..tak yah perap....

Nuwaraini, Sue sendiri dah banyak mencuba resipi kek sarang semut ni...Tapi selalu hasilnya mengecewakan (Bukan salahkan resipi)... Sehinggalah mendapat beberapa panduan ni...

Sue @ Nenie said...

Salam Ryna...Kesian oven dia pula dipersalahkan..Rasanya tak kotttt...

Sue pun tak berani nak komen byk2 pasal tak pro sangat buat kek ni..Sebabnya sebelum ni, dah byk kali juga Kek Sue jadi bingka walau pun guna oven pintu depan tu...

Yang Sue perasan, salah satunya semasa memasukkan tepung tu, bila guna mixer, mesti hasil keknya kurang berjaya...Sehingga Sue guna sudip kayu/spatula untuk kaup baliknya....

Wanieyra said...

salam sue...

cantik sarang tu!!

HALAMANKU said...

Salam kak Ninie.. sedapnyer.. lama x buat.. akak tqvm dpt byk info... patutlah erma wat ari tu x beraper comey.. bab pakai loyang biaser jek.. insyaalah t wat lagi..

Sizuka said...

sue,

that's one pretty cake. i suka makan kek gula hangus, tapi penghuni rumah ni yang lain2, memang tak suka. kalau bake kek ni, memang syok sendiri je la.. huhuhu

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Wanie...Thanks..Akhirnya nak juga 'semut-semut' tu bersarang kat Kek ku itewwww.....

Erma, Maklumlah terlalu banyak kekecewaan yang terjadi sebelom ni..tu yang macam byk petua tu...sebab terlalu banyak bertanya...apa-apa pun terima kasih buat mereka semua kerana sudi share pelbagai info dan petua....

Sisuka, Ha ha ha..betul tu..Sue kalau benda2 yang kurang pasaran kat rumah ni, kadang2 beli lagi baik lagi2 kebetulan yang kena ngan citarasa..vitamin M nya apa lagi..Makin besar dan besar lah.....kan kan kan...

Mas said...

salam sue..cantik la kek sarang semut tu....
lama dah mas tak buat...
sue dok kat shah alam kat mana yerk...

izahdaut said...

Suee .. Tq share tips n resepi. Kalau kurangkan gula tu memang elok je manisnya ye.. Pastu kalau guna chiffonnyer loyang ok ker? Nak try jugak la. Mmg 2,3 hari ni duk tringin nak makan kek gula hangus ni..

Sue @ Nenie said...

Salam...

Mas, Shah Alam kat Jalan Kebun berdekatan ngan Kota Kemuning

Kak Izah, Adunannya cair sesangat sampai tahap boleh tapis....Saya tak pastilah ia leaking tak nanti...

Ayu said...

Assalam sue,
wah ni kek gula hangus yang tak payah diperap ya..senang lah kalau gitukan..samalah macam akak dulu2 cuba buat kek ni sampai berpuluh2 kali asik fail aje..haha..sebab tak ada tips yang boleh dipandukan..semua just kasi recipe but tak bilang nak bakar api atas ke bawah..last2 jumpa comment cakap the tips gunakan api bawah..patutlah akak cuba tak menjadi sebab akak gunakan api atas bawah & temp pulak tinggi...

cantik sarang nya tu sue, tahniah berjaya sudah !!..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...Terima kasih juga buat teman2 dan kakak2 yang sedia berkongsi petua dan tips ni....Dan tak jemu-jemu memberi komen...

ana said...

Sy baru semalam wat kek sarang semut ni...tp kuciwa sungguh hati sy bila tengok sarang x menjadi.....nnt sy nk try plk resepi sue ni... Harap2 ok....