Wednesday, June 15, 2011

Macaroni Bakar

Asaalamualaikum dan salam sejahtera....Rabu 15 Jun....Tak sangka dah pertengahan tahun kita..Rasanya macam baru jeeeee wish-wish Happy New Year 2011 kat kawan-kawan sambil masing-masing memasang azam tahun baru....

Is pun dah menjangkau 4 ½ bulan..Dah semakin kedekut nak curi sedikit masa darinya..Apa tidaknya, bila ambil je dia dari rumah pengasuh, terus nak suruh Mamanya menempekkkkk je kat tepi dia, duk layan dia sembang2, pah tu layan dia bacakan buku cerita dan yang paling tak leh tahan, bila dia start tak mo baring...aaahhhh....tensen-tensen.....

Dan yang paling best sekarang Is dah pandai pusingkan badannya...Senang citer dah start meniarap lah tapi belum pandai pusing balik....Tu yang selalu kena perhatikan tu...Pasal dia masih belum boleh meniarap lama-lama lagi...

Oklah..Kita lupakan dulu selingan tadi..Jom kita intai-intai sarapan kitorang semalam....Macaroni bakar..Dulu dah pernah buat ni, masa baru belajar main masak-masak....Memang sedap dan yang penting penyediaannya juga agak simple....Tak banyak kerja....



Resipi macam biasa, ambil kat MyR dari dapur Syuhaiza...Dan macam biasalah mesti nak gak buat satu lagi kopinya kat sini....Dan satu lagi...Macam biasa, mesti ada juga sedikit penderhakaan yang berlaku....Tak banyak, just kite tambah mashed potato je kat atasnya...Instant Mashed Potato..Beli je Potato Flakes then bancuh ngan air suam....Then sedia digunakan....Dan dia nye flavour pun dah jadi ayam..Bukan ala-ala seafood lagi...

Macaroni Bakar
Sumber : Syuhaiza @ MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 paket daging kisar ~Sue gantikan ngan isi ayam potong kiub kecil-kecil
  • 1 tin cendawan butang (dipotong nipis) ~ Sue buh ½ tin je
  • 3 ekor sotong (dipotong nipis) ~ Sue tak letak ni
  • 10 ekor udang (dibuang kulit) ~ Sue tak letak juga
  • 1/2 paket macaroni (direbus) ~Sue buh macaroni lebih kurang 150gm sebelum masak
  • 6 biji telur ~ Mak budak ni kedekut..Buh 2 biji je saiz A
  • sedikit garam
  • minyak untuk menumis
  • mayonis, cili sos, cheese mozarella (topping)
My additional
  • 1 biji kentang (dipotong dadu)
  • 5 sb potato flakes (Dibancuh ngan air sehingga membentuk mashed potato)

PENYEDIAANNYA
  1. Tumis bawang putih hingga naik wangi
  2. Masukkan daging kisar isi ayam, udang, sotong, kentang dan cendawan serta gara.Masukkan sedikit air sekadar untuk empukkan kentang.
  3. Masukkan macaroni yang telah direbus tadi dan kacau sekejap.Tutup api. letak telur dan kacau rata.
  4. Sapukan loyang dengan mentega dan letakkan macaroni yang telah di masak tadi di dalam loyang...
  5. Pipekan mashed potato di atasnya dan taburkan cheese mozarella yang telah di sagat di permukaan macaroni tadi sehingga menutupi permukaannya.
  6. Letakkan mayonis dan cili sos di atas cheese tadi.
  7. Bakar pada suhu 120C selama 45-60minit.. ~ Sue setkan pada 180C selama 20 min sahaja..Guna api atas dan bawah...
Hasil kerja asal mau cepat jeeeee....Alasan typical...?....Pagi-pagi Maaaaaa, kejar masa

8 comments:

Asmara said...

simple dan nampak sedap. guna kentang eh. nnti boleh cuba la. :D

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... teruskan berbloging.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

chikadakbiru said...

salam..

besh menu...saya suka sangat makan makaroni bakar.....!! menu anda buat sy meleleh nk makan huhu

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak As..Saya suke bila tambah mashed potato kat atasnya...

Zuwairi..Terima kasih sudi singgah sini..InsyaAllah saya akan jejak ke sana

Chik..Especially time panas-panaskan, dengan cheesenya yang masih melt...

Chik Mimi said...

nenie sedappppnya tp anak2 kak tak gheti makan sgtt

Sue @ Nenie said...

Kak Mimi, itulah kan..Bila takde pasaran tu yang buat selalu malas tu kan...

indahhouse said...

salam kak,
tabik spring, dalam kejar masa, masih sempat buat makaroni bakar. Menyelerakan.. :))

Ida,Japan said...

emmm...sedapnyer macaroni bakar.....lama sgt dah tak buat..mintak yg sue jer la..