Thursday, June 16, 2011

Penang Char Kuey Teow

Salam...

Ni makan malam thah bila-bila thah..Dah luput dari ingatan...He he he...

Sejak dapat resipi ni dan berpuas hati ngan hasilnya.....Terus jadikan resipi ni macam resipi sendiri..Ngeh..Ngeh..Ngeh..Jangan mareee ya Kak Iza.....Asal kebetulan ada kulit udang jeeee then mood nak makan kuew teow tu ada...Inilah resipinya.....

Dan nampak gayanya, dalam masa terdekat ni, Sue akan jarang-jarang dapat jenguk rumah ni...Pasal tadi meeting ngan HOD, ada baby project baru yang nak dijaga, dan maybe drawingnya akan menjangkau berpuluh-puluh keping.....Fuhhhhh....Harap-harap dapat kejar date linenya pasal sekarang structure dah naik kat site until level 5 kalau tak salah, tinggal kitorang punya part lagi yang akan follow-up...30 tingkat tuuuu, dan setiap floor dia nye height lebih kurang 5 meter...konsider tinggilah pasal normal floor level to floor level lebih kurang 3.5 meter.....eerrrrr...psssttttt...Sue pun belum dapat plan lagi ni...Tgh tunggu, ni gambaran dari meeting tadi.....So sementara tu sempat lagi ni merempit kat sini jap.... Ha ha ha ha ...

Jadinya, aktiviti BW akan tergendalalah dalam masa terdekat ni dan kalau ada kalau adalah komen-komen yang tak balas tu Akan dibalas tapi maybe lambat...faham-faham lah yaaaa....Kalau sempat InsyaAllah Sue jawab...

Mencinya...Tenet kat rumah pun belum realese lagi ni...Ari tu tukat broadband to Tm...Tapi sampai sekarang still tunggu turn...Aaarrrrrhhhhh tak suke...tak sukeeee....Ini dah bukan 10 hari, tapi berpuluh-puluh hari ni....

Oklah, awal-awal pagi ni banyak pula bebelannya...So, Sue tinggalkan Penang Char Kuew Tiew ni untuk tetamu-tetamu yang datang yaaaaa..Boleh angkut sepinggan sorang jee..Tak boleh lebih...He he he he

PENANG CHAR KUEY TEOW

Sumber : Che'Iza @ MyResipi

BAHAN-BAHAN

Untuk Paste
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula
Untuk Mee
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur
PENYEDIAANNYA
  1. Untuk Paste :- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. Untuk Mee :- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
Sejak Dapat resipi ni, terus jadi cerewet ngan Char Kuew Teow yang jual-jual kat pasar malam tu....Silap-silap hari bulan, terus jadi macam tak kena jeee ngan citarasa....

7 comments:

Ida,Japan said...

fuhhh...yg ni lg minat...suka sgt!!nmpk marbelous la sue..

cik cek said...

Sue...nak char kuey teow satu...lapo dah perut kak cek ni...:)

Amie said...

halamak....jumpa char kue teow di sini, lupa bawa tisu...leleh liur...

ijayuji said...

Salam kak! aaarrghhhhh td umah si erma tyg KTG jugak! kat sini pun tyg lagi!!! uuuwaaaa...sedapnyer!! letak kerang byk2 sedap!

Juwita Jamaludin said...

nampak sedap.. leh la cuba nanti.. sebab sekarang ni kena masak maskan macam ni je sebab makan panas2 sedap

che'iza said...

hahahha nenie.. Tak kesah lah..Sikit tak marah...Tak elok utk ketegangan kulit muka... hihihi....

Selamat berjuang membuat drawing nooo..

Sue @ Nenie said...

Salam...

Ida..Buat pedas-pedas lagi syiokkkk

Cik Cek..Wokehhhhh..Siapppppp

Amie..Ala la la..ciannya..ngencessss pula

Ika...CKT ngan kerang telah ku pisahkan..Ngeeee

Kak Ita...Sana winter yaaa....?

Kak Iza...Apa-apa hal pun PCKT ni memang mabelesssssss