Ni makan malam thah bila-bila thah..Dah luput dari ingatan...He he he...
Sejak dapat resipi ni dan berpuas hati ngan hasilnya.....Terus jadikan resipi ni macam resipi sendiri..
Dan nampak gayanya, dalam masa terdekat ni, Sue akan jarang-jarang dapat jenguk rumah ni...Pasal tadi meeting ngan HOD, ada
Jadinya, aktiviti BW akan tergendalalah dalam masa terdekat ni dan kalau ada
Mencinya...Tenet kat rumah pun belum realese lagi ni...Ari tu tukat broadband to Tm...Tapi sampai sekarang still tunggu turn...Aaarrrrrhhhhh tak suke...tak sukeeee....Ini dah bukan 10 hari, tapi berpuluh-puluh hari ni....
Oklah, awal-awal pagi ni banyak pula bebelannya...So, Sue tinggalkan Penang Char Kuew Tiew ni untuk tetamu-tetamu yang datang yaaaaa..Boleh angkut sepinggan sorang jee..Tak boleh lebih...He he he he
PENANG CHAR KUEY TEOW
Sumber : Che'Iza @ MyResipi
BAHAN-BAHAN
Untuk Paste
- 200 gm udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih di ketuk
- 6 sb sos tiram
- 3 sk kicap pekat
- 3 sb kicap manis
- 1 sk petis
- 2 sb pati ikan bilis / pati udang
- 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
- 1 sk gula
- 300 gm kuey teow
- 1 sb cili boh
- kerang
- sedikit kucai & taugeh
- 2 biji telur
- Untuk Paste :- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
- Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
- Untuk Mee :- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
- **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
7 comments:
fuhhh...yg ni lg minat...suka sgt!!nmpk marbelous la sue..
Sue...nak char kuey teow satu...lapo dah perut kak cek ni...:)
halamak....jumpa char kue teow di sini, lupa bawa tisu...leleh liur...
Salam kak! aaarrghhhhh td umah si erma tyg KTG jugak! kat sini pun tyg lagi!!! uuuwaaaa...sedapnyer!! letak kerang byk2 sedap!
nampak sedap.. leh la cuba nanti.. sebab sekarang ni kena masak maskan macam ni je sebab makan panas2 sedap
hahahha nenie.. Tak kesah lah..Sikit tak marah...Tak elok utk ketegangan kulit muka... hihihi....
Selamat berjuang membuat drawing nooo..
Salam...
Ida..Buat pedas-pedas lagi syiokkkk
Cik Cek..Wokehhhhh..Siapppppp
Amie..Ala la la..ciannya..ngencessss pula
Ika...CKT ngan kerang telah ku pisahkan..Ngeeee
Kak Ita...Sana winter yaaa....?
Kak Iza...Apa-apa hal pun PCKT ni memang mabelesssssss
Post a Comment