CENDAWAN GORENG KUNYIT CILI API
Sumber : Kak Ayu @ Singapore
BAHAN-BAHAN
- 200 gm cendawan tiram putih (Dibersih dan hiris)
- 10-15 biji cili api hijau/merah
- 3 ulas bawang putih
- segenggam ikan bilis
- ½ inch kunyit hidup
- 1 sk sos tiram
- Sedikit air asam jawa
- Garam & gula secukupnya
PENYEDIAANNYA
- Tumbuk lumat bawang putih, kunyit, cili api dan ikan bilis.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumbuk sehingga garing.
- Masukkan cendawan dan sos tiram.Gaul sebati.
- Masukkan bahan-bahan selebihnya dan tumis lagi sehingga airnya kering.
- Setelah itu angkat dan sedia di hidang
4 comments:
Sue,
sekarang ni nak makan cendawan beli je...tak macam dulu, kena tunggu guruh peetir, hujan... baru ada cendawan tumbuh kat busutlah, kat kayu lapuk laaa, tu pun kira nasibla... hi hi hi
Salam kak sue! kita dah 2 kali beli cendawan ni kan pastu sampai dah meresap dgn air tak terbuat2 menu cendawan niii mmg masuk tong lagi ler tu nmpknyer :D kdg tu masa beli teringinnn sgt nak buat bila dah kat umah jadi benda lain pulak nak dimasak :D
Salam..
Kak Amie, saya start makan cendawan pun sejak dtg KL..Dulu2 kt kg mak tak kasi makan..'mabuk' katanya...Sekarang baru saya faham, kenapa mak cakap cenggitu..pasal dolu2 cendawan mereka kutip kat kebun2..takut sebelum tu tuannya baru lepas meracun....Tapi sekarang teringin plak nak cuba cendawan sisir..errrrr diorang tak nak komersialkann ke?
Ika...Haaaa..lepas ni dah beli kena terus masak, jgn peram2 lagi yaaaaa....
Post a Comment