Takde kukis kita layan ayam boleh...? Menu iftar tapi dah lupe..Aiiiiii...tuan rumah asyik lupeeee jeeeee...Bukan apa, balik keje jeeee, terus bersilat kat dapur sedia mana yang sempat, ngam2 siap/hampir2 nak siap, azan pun dah berkumandang...Jadinya tuan rumah snap ikut sempat jelah..Pahtu peram, ada masa barulah edit mana yang berkenaan....Haaaaaaa..time tu memng betul-betul dah lupa lah itu menu hari apa dan mana satu gandingannya pun dah tak pasti....
Oklah..tak tau nak cakap panjang2, kita intai jelah resipi yang Sue cedok dari Buku Masakan Cina ni...
AYAM CENDAWAN KUNG POA
Sumber : Buku Masakan Cina
BAHAN-BAHAN
- 1 bahagian peha ayam
- 8 kuntum cendawan hitam (dicuci, endam & potong)
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inch halia
- 1/2 labu bawang besar
- 5 biji cili padi
- 4 sb sos tiram
- 1 cawan air rendaman cendawan
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Tumis halia, bawang putih, cili api dan bawang besar sehingga wangi
- Kemudian masukkan sos tiram dan cendawan hitam.Goreng separuh lembut.
- Masukkan air rendaman cendawan hitam dan biar mendidih.
- Masukkan ayam dan biar sehingga masak.Tambahkan sos tiram jika perlu
***Cendawan hitam dibasuh dan direndam terlebih dahulu sekurang-kurangnya satu jam sebelum dimasak dan mengeluakan warna sedikit perang ataupun hitam.Air rendaman itu biasanya disimpan bagi dicampur dalam setiap masakan seperti sup kerana mengeluarkan rasa dan bau yang istimewa
3 comments:
Sue,
cendawan hitam tu cendawan shiitake ye... setiap kali masak sup ayam, Kak Amie suka campur air rendamannya sebab memang harm baunya kan... satu lagi kan Sue, menurut kepercayaan masyarakat Cina, kononnya kalau selalu makan cendawan shiitake ni... awet muda... hi hi hiiii
assalamualaikum sue..sedapnya nampak ayam sue ni..pernah nampak kak nor ganu buat ayam kung pao..dah simpan resepi tp nak membuatnya asek tertangguhnya..dah sue yg buat dulu..
sama la kita sue..bab membuat kuki ni selalunya main beli je..tak pandai sebenarnya nk mengukikan diri..hihihi asek fail je..kita tunjuk kat kedai je laaaaa hihihi
Salam
Kak Amie..yup..cendawan shitake yang kering tu...Yaaaaa saya pun suke rasanya...Iyalah, masyarakat cina memang suke cendawan ni...
Kak Mieza, ada masa nanti cubalah masakan ala cina ni...Saya suke..
He he he he..saya teringin gak nak ngukis sendiri, tapi nanti yang tukang canai dan yang nak nerapnya lebih dari adunan tepung..tu yang ngeri tuuuuuu....tak di bagikan meraung plak....Di bagi kan Mama dia plak yang meraung..and the end angan tinggal angan je lah yaaaa....
Post a Comment