Saturday, September 24, 2011

Ayam Seri Harum

Assalamualikum..Salam sejahtera di hari Sabtu....Setelah dua tiga hari ni main taram seafood jeee dan ayam pun dah start gemuk so kita hari ni kita sembelih ayam lah plak wat lauk....

Resipi intai dari dapur Kak Nor@Secubit Garam yang makin pemes emes sekarang..Tahniah Kak Nor sebab semakin melangkah jauh berkat usaha dan kesabaran menghadapi pelbagai rintangan dan dugaan pahit manis dalam dunia blog....Semoga terus sukses dan terima kasih juga buat segala ilmu yang telah dicurahkan dengan penuh keihklasan.....Tak ternilai harganya untuk dibandingkan dengan wang ringgit......

AYAM SERI HARUM
Sumber : Kak Nor@Secubit Garam

BAHAN-BAHAN
  • 3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1in halia*
  • 1 in kunyit hidup* (* diblend)
  • 2 batang serai ~ diketuk
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • 3 kpg asam keping
  • 3 helai daun limau purut ~ dicarik
  • garam dan gula
  • 1/2 kiub pati ayam
  • minyak
PENYEDIAANNYA
  1. Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
  2. Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
  3. Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
  4. Masukkan santan, air dan asam keping.
  5. Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
  6. Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.

6 comments:

K.Nor said...

salam nenie.. insyaallah.. amin.. mekasih kembali buat nenie jg.. sharing is caring kan.. apa gunanya ilmu yg tuhan pinjamkan andai kita simpan dlm gobok kita jer.. tak berkembang dan tak berkat ilmu tu nanti .. :)

wahh.. dah lama tak nampak posting ayam seri harum yg agak melotop dulu ni.. mekasih sudi try ya.. :)

Amie said...

sedapnya ayam seri harum.... lama tak buat nih! terbau dah harumnya sampai ke sini....

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Nor..Alhamdulillah..itulah..sejak join MyR dulu betul2 buat saya terharu pasal masih ada lagi yang sudi kongsi ilmu walau pun sekadar di dunia maya..iyalah dari saya tak tau membaking sehingga sekarang alhamdulillah, bolehlah siket2 hasil tunjuk ajar dan petua2 yang diperolihi dari rakan-rakan maya....

Kak Amie...sedap kan resipi ni....

Ayu said...

assalam sue, akak juga yang masih belum cuba ayam ni..memang samlah dengan akak juga sue, sememnjak jumpa myr, baru lah minat memasak tu berputik..sebab tak reti nak masak bila anak2 & hubby kebuluq nak makan kelam kabut makcik cari recipe...heheh

Diana @ Melley Mey said...

ayam seri harum nie mmg sedap... suka sgt makan... mmg harum.. utamanya masa menumis tu... n mmg suka ngan harum daun limau tu..

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Ayu..Cuba kak..jgn tak cuba....Sedap tauuu...berbaloi-baloi..Emmmm saya rasa kemunculan MyR adalah di waktu yang tepat sementelah time tu saya baru je kawin dan barulah tergedik2 nak belajar masak..Jadi MyR adalah penyelamat segala walau pada awalnya banyak jugalah resipi yang di cuba tak menjadi...Tapi berkat panduan dan tunjuk ajar mereka....alhamdulillah....

Kak Diana...Sesuai ngan namanya..Harum dan sedap, sesedap nama...