Friday, September 23, 2011

Udang Galah Goreng Kicap Bertelur

Assalamualaikum...

Jangan jemu ek..Jangan jemu...Udang galah lagiiiiii....

Sebenarnya ni lauk yang Sue sediakan bersama udang goreng berempah itu hari...Bukan apa, bila masak pedas-pedas cenggitu, mesti Sara dan Yaya tak nak makan...So bila diorang tak nak makan..Mesti rasa tak syok kan, iyalah..bukan selalu dapat tangkap udang galah....Sara plak cerewet...asal dia tahu je lauk tu dimasak pedas, di basuh isinya pun mesti dia tak nak...Yaya apa lagi...ngikutlah kakak dia...Nak wat camne..Dah mentor dan protege....

Disebabkan lauk yang satu tu dah beriya-riya masaknya..so yang yang ni simple-simple jelah...

UDANG GALAH GORENG KICAP BERTELUR

Sumber : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 2 ekor udang galah
  • 1 biji telur (gred A)
  • 2 ulas bawang putih (ketuk)
  • 2~3 sb kicap manis
  • Garam secukupnya (Sue tak buh, cukup ngan rasa kicap)
  • Sedikit lada sulah (1~2 pusingan grinder)
PENYEDIAANNYA
  1. Sapukan udang dengan garam dan kunyit dan goreng terendam sehingga masak.Angkat dan ketepikan.
  2. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan pecahkan telur dan kacau-kacau ala-ala nak buat scamble egg...
  3. Masukkan kicap dan lada sulah..kacau sebati dan masukkan udang...
  4. Kacau sehingga telur menyaluti udang dan tutup api..
  5. Sedia dihidang

2 comments:

HomeKreation said...

Mmg simple sungguh lauk ni... sure anak2 suka. Along xmkn udg, boleh tengok je lah....

Sue @ Nenie said...

Salam...Sara memang hantu udang tapi bila tgk besar sgt, dia pun tak makan sgt...Ngeeee