Thursday, September 22, 2011

Udang Galah Goreng Berempah

Assalamualaikum.....

He he he he ....Perasan tak..perasan tak..sejak akhir2 ni tuan rumah asyik duk hidang hasil laut je kan....Tak taulah..sejak2 lepas raya ni macam kurang siket moodnya nak makan ayam & daging....may be sebab asyik duk ngadap rendang - gulai - kari - rendang - gulai - kari jeeeeee...sampaikan bila nak ngadap nasi macam rasa boring plak nak ngadap lauk2 dari spesis yang sama...


Sementelah lagi sejak dua menjak ni tak leh lah tak jumpa nasi dalam sehari..Mesti rasa lapar sampai macam nak pitam...Sampaikan sepanjang puasa hari tu, kena gakkkkk masak nasi untuk berbuka walau hanya sempat goreng ayam/ikan sebagai lauknya....

He he he..Merapu-rapu plak di petang hari ni....Oklah..kita layan jelah lauk simple ni hasil ngendeng-ngendeng kat rumah Dr Inahar @ Kuala Lumpur tidak berapa lama dulu, cumanya Sue guna udang galah, pasal hari tu kebetulan ada jual kat Econsave dan tang-tang tu juga cam teringin........Emmmmm...memang sedap dan mabeles guna resipi ni...Len kali boleh buat lagi....

UDANG GALAH GORENG BEREMPAH
Sumber : Dr Inahar

BAHAN-BAHAN
  • 300 g udang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk cili / cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 4 sb santan pekat / susu cair
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sb sos tomato
  • 1 biji hirisan cili merah
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
  2. Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
  3. Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
  5. Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan udang, garam dan gula. Kacau hingga masak.

6 comments:

Mas said...

perhhhh...sedapp tu..
udang galah la...

Sue @ Nenie said...

Salam Mas...he he he...Alhamdulillah, resipi Dr Inahar ni memang mabeles....

Juwita Jamaludin said...

salam sue.. sedap seafood.. ita suka .. tula kadang selalu makan ayam pun bosan juga kan... sedapnya nampak udang tu

Sofea said...

issh best nya kalau dapat ratah udang galah sue nii..hihi

Amie said...

sedapnya hasil laut tu.... eh, udang galah hasil sungailah pulak kan... he hehehh

Sue @ Nenie said...

Salam...

Betol tu..kali ni kita bagi can dulu kat ayam2 tu tambah berat badan...so kita makan hasil laut dulu...

Kak Sofea...He he he...

Kak Amie..Opppsssss....he he hasil sungai..kot kot yang ni hasil kolam.....