Saturday, September 17, 2011

Jebong Masak Sambal Bersantan

Assalamualaikum...

Ha ha ha ha..Jangan boring yeee tuan rumah asyik duk hidang lauk-pauk jeeeee....Musim2 raya pun lauk pauk besa2 juga..Takdak langsung kuih raya ke, kek raya ke, hidangan sepecel raya macam ketupat palas ke, serunding ke dan yang seangkatan ngan nye lah...

Aceli, raya hari tu adalah buat ketupat palas@pulut juga, tapi kan kan kan..namanya lagi 1st time buat, maka banyak jugalah yang kurang memuaskan hati....Almaklumlah, ambik resipi ngan orang tua ni takdak sukatan...Yang Sue plak, kalau main takdak sukatan ni...memang hilang punca gak...Tapi tak pe..atas dasar nak kutip pengalaman dan try&error....At least len kali nak buat, adalah siket guardline dan dah tahulah mana yang nak diadjust dan tambah...Baiki mana yang kurang..Kan kan kan...

Alamak banyak bebel lah plak di hujung minggu ni....Sebenarnya pun dah lama duk ngidam ikan ni..Tapi disebabkan Hb pun kurengggg siket ngan ikan2 ni tu yang buat selalu terbantut bila nak masak ikan..Tapi kali ni memang tak leh tahan dah...Kebetulan ari tu gi Pasar Tani, nampak ikan ni yang bersaiz kecil siket..So rembatlah...Minta tolong si penjual tu buang kulit&potong sekali..Balik tinggal basuh n masak jeee..Sonang kerja MakCik...

Kalau ikan ni tak taulah boleh masak cara mana lagi...Kalau dulu kat kg, mak selalu panggang atau masak cenggini jeee...Kalau masak cenggini, kitorang panggil 'Masak Kpala Satang' .. & Hari tu, ada sembang2 ngan member gak..Dia kata kalo ikan ni, dia biasa buat sup..Emmmmm..Ok gak tu..Ada masa nanti len kali bolehlah cuba buat sup pula...Buh halia banyak2, mesti terangkat hirup supnya time panas2....

JEBONG MASAK SAMBAL BERSANTAN
Sumber : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ikan ayam aka Ikan Jebong (Panggilan kat Trg)
  • 1 keping asam keping/gelugor
  • 200 ml santan pekat
  • 1 batang serai (dititik)
  • *10 tangkai cili kering (direndam air didih sehingga lembut-toskan)
  • *2 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *½ inch halia (kesemua * di blend halus)
  • Air secukupnya
  • Garam & gula secukupnya
PENYEDIAANNYA
  1. Tumis bahan kisar & serai sehingga naik bau dan cili garing.
  2. Masukkan sedikit air dan asam keping...Masukkan ikan.Kacau rata..Jgn terlebih kacau, nanti isi ikan hancur
  3. Masukkan santan dan perasakan dengan garam&gula secukupnya...
  4. Masak sehingga kuah sedikit pekat dan sedia dihidang...

7 comments:

izahdaut said...

ikan jebong ni isi banyak ye su mcm tenggiri. tak pernah lak emmbelinya. kalau buat sup tu sah manis je isi nyer kan. eh 1st time gak buat tupat palas ye. hehe.. smaa la kita sue, bila 1st time buat tu, lepas ni dah ada pengalaman sikit kan nak ejas tang mana nak bagi jadi. insyaAllah boleh. hehe

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Izah..Ha ah..isinya putih dan tebal cam tenggiri tapi lebih pejal dari tenggiri...Itulah, saya pun belum pernah lagi buat sup...Teringin gaklah nak mencubanya...

Betul tu..nak wat hidangan tradisional ni nampak je cam senang kan tapi sebenarnya banyak juga yang perlu belajar & ambil kira..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Sue sedap tu. kak Ros lagi bussy nak gi open hse la.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ros..Alhamdulillah..rezeki tu kak Ros...Sambil2 tu bolehlah dapur kite tu berehat jappppp

Wattie said...

Salam Sue,
Ni first time akak dengar nama ikan jebong, rasa cam nak tergelak la pulak. Tp bila masak nampak sedap jer..

Amie said...

teringin nak tengok rupa paras ikan jebong, kalau sebut ikan ayam tu...macam pernah dengar...ikan tu kulit dia tebal dan hatinya besar macam hati ayam jugak ke?

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Wattie...he he he..unik kan gelaran dia kat Trg...kat anak tekak saya ikan ni memang sedap....

Kak Amie..Betul..kulit dia tebal...itu pasal kalau beli untuk masak, saya akan minta tukang jual tu terus buangkan kulitnya..tapi kalau utk panggang...Ngan kulit2 sekali...