Dah lama pula rasanya tak makan asam pedas dan tak pernah pula seumur hidup masak sendiri ikan pari ni..Thah mimpi apakah yang duk menganggu, tetiba plak terasa macam nak mencuba Asam Pedas Ikan Pari hasil air sendiri...Jadinya dah beli ikan pari, so duk sibuk2 lah ngendeng2 ngan opismate, Kak G yang asalnya orang Melaka..Dia pun dah bagi bahan2 dan cara-cara penyediaannya....Tapi versi Sue ni bukan asli Melaka tau...bahan2 nya 50% dah tokok tambah dari resipi asal akak tu..Sue dah adjust ikut selera anak tekak Sue, cuma penyediaannya saja ikut cara dia kecuali tang tumis halba tu, try tips dari kak bee@MyR..Ngeeeee
Dan bila dah siap masak, Sue adalah tapau siket ke opis, kasi juga dia rasa, komen positif cuma bagi dia kuah Sue cair siket dan kurang pedas..Patutlah Sue rasa macam kuranggggg je...OK, len kali boleh adjust lagi mana yang patut...(Sebenarnya tak lama dulu Sue pernah pergi Malaka dan makan asam pedas kat sana, lepas tu terus teringat2 kesedapannya..Bila cuba2 kat tempat lain macam tak sama....Tu yang berusaha cuba buat sendiri tuuu, harap2 bolehlah dapat yang mirip2 cam Sue makan tu walau tak 100%....)
Dan tang penggunaan halba sebelum menumis tu, Sue dapat dari MyR...Petua untuk bangkitkan rasa Asam Pedas tu...Dan satu lagi, Akak G ada bagitau, sebelum masukkan ikan tu ke dalam tumisan, lebih sedap jika goreng seketika ikan tu..Tapi yang ni Sue skip secara tidak sengaja..Pasal tak sempat..Jadi main campak terus je dalam kuah....Len kali kalau nak buat lagi, Sue nak cuba juga goreng ikan tu seketika, tak perlu sehingga garing/masak....
ASAM PEDAS IKAN PARI my style
Resipi : Sue@Nenie
BAHAN-BAHAN
- 2 keping ikan pari
- 1 kuntum bunga kantan (potong 4)
- 10 tangkai bendi
- Segenggam daum kesum
- 1 biji tomato (potong 4)
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
- 5 biji halba
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 kuntum bunga kantan
- 10 tangkai cili kering (Direndam air panas sehingga lembut dan toskan) ~Tapi len kali nak buh 20 tangkai
- sedikit belacan
- Potong ikan pari dan rendam dalam air garam lebih kurang ½jam dan basuh ngan air asam.Bilas bersih dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumis halba sehingga wangi dan masukkan bahan-bahan kisar sehingga cili garing dan pecah minyak.
- Masukkan air dan daun kesum, kacau sebati dan biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan ikan pari dan bendi.perasakan secukunya dengan garam.
- Setelah pari ½ masak, masukkan asam jawa dan tomato..
- Bila kesemua sebati dan ikan masak, juga kuah sedikit pekat, tutup api dan sedia dihidang.
7 comments:
as-salam sue
mmg sedap ikan pari masak asam pedas tu..ady suka kalau masak asam pedas macam ni letak lada hitam..lagi power asam pedas tu..
Dh lama xmkn asam pedas..dari minggu lepas duk tgk org lain tayang asam pedas kat umah masing2..nmpknya yana kna bt jgk nii :=)
asam pedas mmg feveret sangat la. kat rumah mak johor tiap minggu wajib buat. lagi2 guna ikan semilang, wee.. rindu masakan mak!
emmm asam pedas memang kesukaan Rahel..lagi2 klu guna ikan pari..sedap betui.
Assalam nenie sedap asam pedas tu dah lama akak tak masak ikan pari.
Thanks atas sokongan dan keperihatinanmu dik
sekarang ni foodie blogger ni tak macam jaman di diforum dengan MYR ,sekarang ni berpuak-puak
Dah lepaskan geram tu rasa lega sikit la nenie
salam sue.. ada asam pedas kat sini.. asyik nampak asam pedas je malam ni.. hahahaha lapar plak... sedapnya.. ita pun jarang beli ikan pari kalau beli buat bakar je
sedapnyer asam pedas ni sue..kt japan susah nk cari ikan pari, kalau ada pun kenet2 jer
Post a Comment