Monday, October 10, 2011

Jus dan Jem Rossel

Assalamualaikum...

Bila tengok buah resel yang di jual di pasar2 tetiba teringat plak zaman kanak2 dulu, masa tu lebih kurang 7~8 tahun kotttttt..Tok ada tanam pokok ni kat depan rumah, time tu sangat kagum bila Tok buatkan jus dan jem dari buah ni, pasal masa kanak2 dulu duk fikir, jem hanya di buat dikilang2 sahaja..Ha ha ha ha ha....

Rupanya tak susah pun nak buah homemade jem....Lagi sedap dan yang penting kita boleh adjust sendiri kemanisannya mengikut citarasa....Ohhhh...petang2 dalam cuaca panas macam ni memang sedap teguk air sejuk-sejuk macam ni...Lupa pantang larang japppppp.....

JUS & JEM ROSELLE

Sumber dari : KakBesah @ MyResipi

BAHAN-BAHAN

Bahan Untuk Jus
  • 1 kg buah rosell fresh
  • 1 kg gula pasir
Bahan Untuk Jem
  • hampas buah rosell tadi
  • gula secukup rasa
  • 1 sudu teh cuka & secubit garam
PENYEDIAANNYA
  1. Untuk Jus : Buah rosell dikepak2 kelopaknya,buang biji tengahnya.
  2. Masukkn ke dalam periuk bersama 2 liter air.Masak hingga mendidih dan air menjadi merah.
  3. Masukkan gula,kacau hingga mendidih sekali lagi lalu tutupkan api.
  4. Bila telah suam2 bolehlah ditapis ke dalam bekas.
  5. Untuk Jem : Hampas buah rosell dimesin bersama sedikit air, dimasukkan ke dalam kuali brsama 1 cwn gula. masak dgn api sederhana hingga pekat.
  6. Masukkan secubit garam & cuka.gaul sebati.Bila telah betul2 masak.angkat lh.
  7. Bila telah sejuk masukkan jus dan jem ke dalam peti sejuk.
*** Jus Rosell tu kena dicairkn dengan air sebelum diminun seperti membancuh air ribena.

12 comments:

Mamasya said...

Assalammualaikum Sue

Nyamannya tekak dpt minum roselle..suka air roselle.masa open house tempoh hari buat air roselle , laku...tambah2 airnya. kat sini senang dpt roselle kering...balik rebus utk air.kalau jem pernah mkn tp tak pernah buat.

Yani said...

assalam Nenie.. kat blg umah akak ni byk buah roselle.. adeih malas sungguh nak pi mengutipnya.. awal2 berbunga dulu rajin ler.. kalo rajin meh ler sini.. akak bg dgn pokok2 sekali.. hihi

Mieza said...

Sue..akak suka sgt dengan jem roselle..sedap..jus nya pun sedap..dulu mak mentua tanam pokok ni..tp skg byk dh mati..kalau dok dekat2 leh beli dgn sue brg sebotol 2 jem tu..

Yan said...

salam kenal..

puasa lepas air rosselle ni lah kami jamu tiap waktu iftar. segar..

Deliah's Deli said...

sue,ada sebotol jem roselle dlm fridge..sy hampir terlupa,nk sapu kat roti sekarang. :))

Nieza said...

sedapnya tgk air roselle tu..jem pun sedap tu mkn ngan roti..saya tak pernah buat lagi ni.

quinnie said...

sue...sedapnya dapat minum jus buatan sendiri...dpt lak buat jem sendiri...memang best..:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi Sue...
Pernah buat sendiri jus rossel nih. Time tuh blk kampung kat pagoh.. bapak sedara my hubby ada tanam pokok rossel nih..ehehe mmg sedap syrup rossel tapi blm pernah try buat jem lagi

nur said...

AsSalam sue..
Timakasih..teruja dapat cara2 buat jus dan jem tu sebab akak baru2 ni dapat banyak buah roselle dari kawan.. boleh try buat hari ni jugak..tq

Sue @ Nenie said...

Salam..

Mamasya..oh, kat sana ada resel kering yaaaa...senanglah camtu, boleh buat stok..Kat sini ikut musimlah, kadang ada kadang tak de..nampak gayanya kena tanam sendirilah yaaaa...

Kak Yani...Ye ye ye ada orang nak bagi pokok free...tapi Sue datang petik bunga jeee...Kak Yani jaga pokoknya..dah bunga lagi nanti panggil Sue datang petik lagi....Ha ha ha boleh gituuuu...

Kak Mieza, waahhhhh..awal2 lagi dah ada customer ni....Terus rasa berkobar2 bukak kilang IKS perusahaan rosel....

Sue @ Nenie said...

Yan, Salam kenal dan terima kasih sudi bersinggah sini...
Wahhhh..nyaman je berbuka ngan jus2 ni...

Kak Del, Apa lagi...cepat2 gi dapur dapatkan sepotong roti berintikan jem sihat ini...

Nieza, Sue pun 1st time buat ni, gi pasar tani nampak buah ni teruja sangat nak membelinya..balik baru search kat tenet cari resipi untuk jus nya...tak sangka plak ia resipi berkembar, boleh dapat jus dan jem sekali...

Sue @ Nenie said...

Quinnie... itulah, tak sangka rupanya hampas air tu boleh buat jemmmm..sedapppp sebab boleh adjust kemanisan jemnya mengikut citarasa...

Mama...Hampas lebihan buat jus boleh dapatkan jem...emmm kalau dah dah boleh rasa jemnya kan...

Nur, terima kasih juga kepada KakBesah sudi share resipinya kat MyR...Sue panjangkan saja agar ilmu ni dapat kita manfaatkan bersama....