Saturday, October 15, 2011

Lemak Jantung Bersotong

Assalamualaikum....

Rasanya macam baruuuu je semalam tengok episod ke-empat The cave & the golden rose minggu lepas, esok tengok lagi sambungannya....InsyaAllah...Apa maknanya....Emmmmm...cepatnya seminggu berlalu..Pejam celik pejam celik dah seminggu pun....

Oklah, hari ni kita layan jelah lauk simple ni.......

LEMAK JANTUNG BERSOTONG
Resipi asal : Kompilasi Majalah Karangkraf ~ Sotong
Olahan : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 1 biji jantung pisang
  • 1 helai daun kunyit (dicaik)
  • 200ml santan
  • 1 keping asam jawa
  • 200 gm sotong
Bahan Kisar
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 biji cili merah
  • 3 biji cili padi
  • 1 inch halia
  • 1/2 inch kunyit
  • 1 batang serai

PENYEDIAANNYA
  1. Kopek kulit luar jantung pisang sehingga bertemu bahagian yang berwarna putih..Rebus sehingga lembut dan potong 2 ~Sue hiris halus
  2. Di dalam periuk, masukkan kesemua bahan kisar bersama santan dan daun kunyit.
  3. Masak sehingga mendidih dengan api perlahan
  4. Kemudian masukkan asam keping, jantung pisang dan sotong.Perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Setelah masak, sedia untuk dinikmati.

8 comments:

Liza said...

salam Nanie..kalau buat kat umah ni, alamtnya tinggal jantung pisang tu jer dlm pinggan..sotong jer la yg anak2 abiskan...hihihi

izahdaut said...

rasa sedapnya kombinasi jantung ngan sotong tu. aisshh suke nyer jantungggg.

sue warne itam pada apam ladybird tu akak campurkn warne pepel, biru, merah,hijau. hahaha jadi la itam. sebab pepel tu kuat warnenyer. senang nak jadi itam. tapi kalau warne pastel lite2 je tu susah la nak jadi itam

quinnie said...

sukanya jantung..masak pulak dgn sotong.....tak pernah cuba lagi...tapi dua2 tu kita suka...:)

Amie said...

eee'eeeehh ...comelnya rupa sotong tu, memang nampak sangat sedap resepi Sue ni....rasa laparlah pulak! baliklah dulu Sue... tak tahan ngences nih!

Asmara said...

mcm best je, jantung campur sotong. wee.. lama x makan jantung pisang!

ady said...

AS-SALAM
emmm...memang sedappp!! mmg sedap kalau ada jantung pisang masak macam ni..

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Liza...kalau cam tu, nanti bolehlah kurangkan kuantiti jantungnya...makan ngan sambal belacan best ni...

Kak Izah...gandingan yang serasi..
Ohhh..main campur2 yaa kalernya....blh ber xperimen ni

Quinnie...Kalau time malas ok gak ni..boleh jadi lauk 2in1

Sue @ Nenie said...

Kak Amie, ha ha ha siap belajar dari buku tu nak buat corak kat sotong tu...awal nak balik, tak mau tapau dulu ke...?

Kak As...iyalah, kat sana mesti mahalkan jantung pisang ni...

Ady, kalau lauk2 masak lemak macamni, tambah lagi ada sambal belacan, boleh bertambah nasi ni...