Assalamualaikum...
Entry dalam mood penuh kesibukan dan bukan monday blues yaaaaaa.....
Ni versi tumbuk ala-ala orang malas..nak keluarkan blender lagiiiii lah malas...Malas nak basuh balik......
Ni satu lagi sambal belacan yang pernah Sue cuba, masa mula2 buat tu, ikut 100% resipi asal, tapi bila nak makan macam kurang kena ngan selera dan Sue adjust balik..tak banyak, siket jeee tang cili dan asam tu Sue tambah kuantiti dia....May be pasal Sue kurang siket tang penggunaan bawang, tu yang rasa macam pelik siket tu..bagi yang suke Ok jeeeee....
SAMBAL BELACAN INDONESIA
Resipi asal : Zulie78 @ MyResipi
Resipi olahan : Sue@Nenie
BAHAN-BAHAN
- 5 biji cili merah
- segenggam cili padi
- ½ biji tomato dipotong wedges~Dibuang kulit selepas goreng
- 1 ulas bawang putih
- ½ labu bawang besar dipotong wedges / 3 ulas bawang merah
- 3 biji limau nipis diambil jusnya
- garam secukup rasa
- gula perang atau gula pasir secukup rasa ~ Sue buh gula pasir je
- 2 inci belacan dibakar dulu
- Goreng cili, tomato, bawang putih, bawang besar separuh masak.
- Keluarkan dari minyak, blend kasar2 atau tumbuk bersama belacan.
- Masukkan jus limau nipis, garam & gula. Gaul.
- Sedia untuk dihidang...
7 comments:
Sue sambal.... meleleh air liur kak ros.Tak payah nak naik airasia nak gi makan sambal kat Indon...
as-salam
terliurnye tengok sambal belacan indonesia ni..mesti sedap kan mkn dgn nasi panas2..
wah boleh cuba! eh apasal air liurku meleleh nih! hahah.. terliur la!
Sue.....
melelh liur tengok sambal belacan tu...adeeehhh makin keroncong perut, belum lunch lagi nih.....
Aduh1 tak tahan lagi...kechur dan lapo jadinya tgk sambal ni....
Salam...
Kak Ros..ha ha ha sambal belacan Indonesia versi air tangan Mesia..
Ady..iya tak tersedap bertambah nasi dibuatnya..
Kak As...ohhhh..cepat..cepat..cepat lap nanti batrisya nampakkkkk..
Kak Amie...Apa lagi kak, sebelum gi lunch, nah...bagi siket sambal belacannya..
Kak Chek...haaaa lepas ni bolehlah cuba...
Post a Comment