Dipenghujung bulan Januari...Pejam celik pejam celik sekejap je sebulan berlalu...Bermakna sudah hampir sebulan juga Sara memulakan pengalaman baru dia kat kindergarten.Alhamdulillah setakat ni semuanya berjalan lancar walau pada awalnya menuntut banyak pengorbanan dan kesabaran Mama untuk layan kerenah dia...Dari hari pertama dia menjejak kaki ke sana sampailah untuk urusan transit tengahari dari Kindergarten ke Daycare...Semuanya beri pengalaman baru untuk Sara dan Mama sendiri..
Tak lupa juga Sue nak ucapkan berbanyak terima kasih atas sokongan dan pandangan beberapa pihak semada secara langsung atau pun tidak terutamanya dari Kak Ros yang banyak memberi pandangan dia di email beberapa bulan yang lalu....Thanks Kak Ros, thanks semua....
He he he... Kita lupakan sekejap kisah anak-anak sekolah....Berbalik pada topik asal kita, iaitu kek chiffon yang amattttt lembut dan sedap ni..Resipi ni Sue ambil dari dapur Mat Gebu@MyR tak berapa lama dulu...Asal resipi perasa keladi tapi dah Sue jelmakan jadi perasa Pandan..
Aceli dah banyakkkkkkkk kali buat kek ni, pertama dulu ikut resipi asal guna pes keladi, dah berkali-kali pun buat cuma time tu selalu jeee tak sempat nak posing mosing....
Walau pun CMG dah cakap kat situ adunan ni menghasilkan kek yang besar, tapi kalau namanya lagi kek chiffon, makan banyak mana pun tak terasa muaknya (pada Suelah, lain orang Sue tak tau)....Jadi Sue pun, guna jeeee resipi yang diberi tanpa pengurangkan sukatan bahan-bahannya..Dan salah satu lagi alasan nak buat kek ni guna sukatan resipi asal ialah pasal nak guna acuan chiffon yang dah lama Sue beli dulu...Kan kalau tak guna kannnnnn ada plak orang yang duk sungut-sungut nanti, asyikkkkk tambah toys jeeee, tapi gunanya tidak.... Ha ha ha ha ha ha.....
KEK CHIFFON PANDAN
Sumber : Mat Gebu @ MyResipi
BAHAN-BAHAN
Bahan A
- 6 kuning telur (gred A)
- 150 gm gula halus ~Sue kurangkan jadi 100 gm jeeee
- 100 ml pati santan (guna santan kotak)
- 100 ml minyak jagung/masak
- 70 ml air
- 225 g tepung gandum*
- 1 ½ camca teh baking powder*(*diayak bersama)
- 1 camca teh perisa keladi
- ½ camca teh pewarna ungu
- Secubit garam
- 6 putih telur (gred A)
- 135 g gula halus ~ Sue buh 3 sb jeeee
- ½ camca teh cream of tartar
- Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dengan wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
10 comments:
Salam kak Ninie uih harumnyer bau pandan nyum2 sedapnyer.. tgkpun gebu n lembutnyer... meh sepotong terliur ni he he he
sedapnya tgk chiffon ni...gebu betul...cntik loyang tu bntuk love..beli kt mne yekkk...
Baru nak tanya, loyang tu bentuk love ye...
Salam Sue..klu bab kek sifon..memang my fav sangat2..lembut dan gebu kan..
Sue...kak cek nak mintak sepotong...nak rasa ..asal jgn kempunan..he he..:)
assalam sue,kek chiffon memang sedap..lembut gebus jer.tgk warna hijau ni menarik sgt.nieza suka tapi malas tul nk buat tumpang mkn sini jer lah yer sue..hehe
gebu nampak kek nya sue..geram kita nengoknya...hehehe
Salam
Erma...Jangan kata seketul, 2~3 ketul pun takpe...Besar kek ni..Puas makan lah...
Qasey..Terima kasih...Betul tu, guna resipi CMG ni memang puas hati ngan hasilnya...Loyang tu Sue beli melalui kawan, kirim dari dia...
Kak Ham...Nak 5 ketul pun tak pe...Besar kek ni...kita buat minum petang sama-sama yaaaaa
Kak Hazila..Yuppp betul, loyang tu bentuk Love...
Kak Rahel..Betul tu, kek chiffon pun kegemaran saya...tak muak nak makan banyak2 kannnnn...
Kak Cek..meh sini kita tukar2 ngan mac. akak yang sungguh menawan kalbu itewwwwwww..Oh ku sungguh tergudaaaa melihatnya
Nieza...Nyum nyum nyum jommm kiata kongsi sama-sama...
Quinnie..apa lagi..nanti ada masa boleh lah cuba resipi dari CMG ni....InsyaAllah hasilnya nanti tidak mengecewakan...
Post a Comment