Monday, January 30, 2012

Kek Chiffon Pandan

Assalamualaikum...

Dipenghujung bulan Januari...Pejam celik pejam celik sekejap je sebulan berlalu...Bermakna sudah hampir sebulan juga Sara memulakan pengalaman baru dia kat kindergarten.Alhamdulillah setakat ni semuanya berjalan lancar walau pada awalnya menuntut banyak pengorbanan dan kesabaran Mama untuk layan kerenah dia...Dari hari pertama dia menjejak kaki ke sana sampailah untuk urusan transit tengahari dari Kindergarten ke Daycare...Semuanya beri pengalaman baru untuk Sara dan Mama sendiri..

Tak lupa juga Sue nak ucapkan berbanyak terima kasih atas sokongan dan pandangan beberapa pihak semada secara langsung atau pun tidak terutamanya dari Kak Ros yang banyak memberi pandangan dia di email beberapa bulan yang lalu....Thanks Kak Ros, thanks semua....


He he he... Kita lupakan sekejap kisah anak-anak sekolah....Berbalik pada topik asal kita, iaitu kek chiffon yang amattttt lembut dan sedap ni..Resipi ni Sue ambil dari dapur Mat Gebu@MyR tak berapa lama dulu...Asal resipi perasa keladi tapi dah Sue jelmakan jadi perasa Pandan..

Aceli dah banyakkkkkkkk kali buat kek ni, pertama dulu ikut resipi asal guna pes keladi, dah berkali-kali pun buat cuma time tu selalu jeee tak sempat nak posing mosing....

Walau pun CMG dah cakap kat situ adunan ni menghasilkan kek yang besar, tapi kalau namanya lagi kek chiffon, makan banyak mana pun tak terasa muaknya (pada Suelah, lain orang Sue tak tau)....Jadi Sue pun, guna jeeee resipi yang diberi tanpa pengurangkan sukatan bahan-bahannya..Dan salah satu lagi alasan nak buat kek ni guna sukatan resipi asal ialah pasal nak guna acuan chiffon yang dah lama Sue beli dulu...Kan kalau tak guna kannnnnn ada plak orang yang duk sungut-sungut nanti, asyikkkkk tambah toys jeeee, tapi gunanya tidak.... Ha ha ha ha ha ha.....

KEK CHIFFON PANDAN

Sumber : Mat Gebu @ MyResipi

BAHAN-BAHAN

Bahan A
  • 6 kuning telur (gred A)
  • 150 gm gula halus ~Sue kurangkan jadi 100 gm jeeee
  • 100 ml pati santan (guna santan kotak)
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 70 ml air
  • 225 g tepung gandum*
  • 1 ½ camca teh baking powder*(*diayak bersama)
  • 1 camca teh perisa keladi
  • ½ camca teh pewarna ungu
  • Secubit garam
Bahan B
  • 6 putih telur (gred A)
  • 135 g gula halus ~ Sue buh 3 sb jeeee
  • ½ camca teh cream of tartar
PENYEDIAANNYA
  1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dengan wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
  2. Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.
  3. Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.
  4. Tuang dalam acuan chiffon dan ratakan. Tak payah disapu apa2 pada acuan. Biar macam tu saja. Hentak 2 - 3 kali utk membuangkan ruang2 udara dalam adunan kek tadi.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 30 - 35 minit.
  6. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan tadi atas dulang dan biarkan sejuk dalam acuan dalam berkeadaan terbalik.
  7. Bila kek betul2 sejuk, sisip tepi acuan dgn pisau kecil, tanggalkan acuan dan sisip juga bahagian dasar acuan dan boleh alihkan kek ke pinggan. Potong dan hidangkan.

11 comments:

HALAMANKU said...

Salam kak Ninie uih harumnyer bau pandan nyum2 sedapnyer.. tgkpun gebu n lembutnyer... meh sepotong terliur ni he he he

Qasey Honey said...

sedapnya tgk chiffon ni...gebu betul...cntik loyang tu bntuk love..beli kt mne yekkk...

~K Ham~ said...

Sue...kak ham nak 3 potong je...boleh ke..utk minum petang...

hazila said...

Baru nak tanya, loyang tu bentuk love ye...

rahel said...

Salam Sue..klu bab kek sifon..memang my fav sangat2..lembut dan gebu kan..

cik cek said...

Sue...kak cek nak mintak sepotong...nak rasa ..asal jgn kempunan..he he..:)

Nieza said...

assalam sue,kek chiffon memang sedap..lembut gebus jer.tgk warna hijau ni menarik sgt.nieza suka tapi malas tul nk buat tumpang mkn sini jer lah yer sue..hehe

quinnie said...

gebu nampak kek nya sue..geram kita nengoknya...hehehe

Sue @ Nenie said...

Salam

Erma...Jangan kata seketul, 2~3 ketul pun takpe...Besar kek ni..Puas makan lah...

Qasey..Terima kasih...Betul tu, guna resipi CMG ni memang puas hati ngan hasilnya...Loyang tu Sue beli melalui kawan, kirim dari dia...

Kak Ham...Nak 5 ketul pun tak pe...Besar kek ni...kita buat minum petang sama-sama yaaaaa

Sue @ Nenie said...

Kak Hazila..Yuppp betul, loyang tu bentuk Love...

Kak Rahel..Betul tu, kek chiffon pun kegemaran saya...tak muak nak makan banyak2 kannnnn...

Kak Cek..meh sini kita tukar2 ngan mac. akak yang sungguh menawan kalbu itewwwwwww..Oh ku sungguh tergudaaaa melihatnya

Sue @ Nenie said...

Nieza...Nyum nyum nyum jommm kiata kongsi sama-sama...

Quinnie..apa lagi..nanti ada masa boleh lah cuba resipi dari CMG ni....InsyaAllah hasilnya nanti tidak mengecewakan...