Monday, February 6, 2012

Dorayaki.....? Pancake.....?

Assalamualaikum...

Selamat bercuti bagi yang sedang bercuti sempena Maulidur Rasul dan bagi yang bekerja tu selamat menjalankan tanggungjawab masing-masing...

Hari ni macam tak de idea nak berceloteh, monday blues atau memang tak de mood...Tapi tak pelah kita layan dulu Dorayaki versi orang Rajin dalam Malas...He he he Rajin sangat nak wat sarapan tapi Malas nak baking satu2 atas pan jadi main tuang jeee dalam acuan pancake..Cepat siket masak tak payah nak control2 api, tuang, tutup dan tunggu signal "Tingggggggg" Pancake dah siapppppp

Inti pun main cucuk-cucuk dalam pancake jee, tak kuasa nak sapu satu-satu..Kali ni Sue guna inti kaya dan peanut butter jeeee....

Resipi dari dapur Kak Fida MyR...sedapppp dan lembut....Len kali boleh buat lagi.....

Dan kepada yang dah tinggal komen dan jejak2 untuk post2 sebelum ni, Sue minta maaf banyak2 pasal belum kesempatan nak balas dan balas kunjungan kalian..Bukan tak sudi tapi setakat ni masa kurang mengizinkan..Sedikit kebizian kat opis...InsyaAllah ada masa terluang nanti Sue akan BW melawat teman2 maya seperti biasa...

DORAYAKI
Sumber : Kak Fida @ MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 sk baking soda
  • 4 sb air/susu segar
  • 4 biji telur (saiz A)
  • Inti kacang merah, choc cair atau choc nutella dan lain2 ikut suka.
PENYEDIAANNYA
  1. Baking soda dan air/susu segar dilarutkan,ketepikan
  2. Pukul telur dan gula hingga kembang
  3. Masukkan campuran baking soda dan juga tepung ke dalam adunan telur dan kacau hingga sebati menggunakan sudip/spatula .
  4. Panaskan kuali dan lenser dgn sedikit minyak. Tuang sedikit adunan ke dalam kuali lebih kurang 1 sudu besar untuk membentukkan seperti lempeng yang kecil . Terbalikkan bila buih timbul di permukaan kuih.
  5. Bila sudah masak, angkat dan masak lagi hingga habis.
  6. Bila sejuk, sapukan inti pilihan dan tangkupkan 2 dan bolehlah dihidangkan.

10 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam sue ,kak ros sebenarnya bangun pagi tadi nak buat pancake..tapi entah macammana buat lencongan ke tea biscuit..hihihi..monday blues juga agaknya.

Nuridah said...

Assalamualaikum Sue,

syoknya tengok dorayaki tu...thks for sharing ya...kak Nur masuk list dulu...izinkan akak copy paste recipe ya...halal dik!!

rahel said...

Sue,
tolong hulur sikit dorayaki tu..gue nak sarapan..hehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou
wahhhh ni my son suker makan ni
but x pernah bikin pong ngeeee

Sue @ Nenie said...

Salam & selamat menyambut Maulidur Rasul...

Kak Ros..He he he tu morning blues tu Kak Ros...Tapi jadi gak erk bekpes hari ni

Kak Nur..Dorayaki versi orang malas ya Kak Nur..Kalaulah tuan punya resipi awal2 lagi halal kannya apatah lagi saya yang sekadar memanjangkan resipi ni...Lagiiii lah saya halalkan...Ilmu yang baik patut dikongsi bersama..

Kak Rahel...Nah, hulurkan tangan kat screen..Nanti saya tolong suapkan..He he he best kan kalau boleh macam tu...alamaknya tak berasaplah dapur masing2-masing...

Ayu..Tapi kalau versi Japan pasti lebih sedapppp kan sebab ia ada tepung khas utk dorayaki ni....

Mieza said...

waaaa umah sue ada dorayaki..tak pernah makan tau...kuih kegemaran doremon hehehe..pandai sue buat :)

dZana said...

aslmkum sue.. akk bekfes cekodok jer.. smpi ke ptg tak abis2.. huuu.. sekali2 mkn dorayaki pun sedap jugak kan..

cik cek said...

Dorayaki.....bestnya....

HALAMANKU said...

Kak Nenie sedap.... mkn time suam2 panas sedapnyer.. wat sendiri rajin lah tu.. bagus ideatu.. cepat n mudahkan? kan? kan? nak join sedap tu + susu coklat panas nyum2 he he he

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Mieza...he he he he kalau doraemon nampak ni mesti dia marah pasal dah tukar bentuk dan intinya...

Kak Zana...klu ada microvawe, panaskan balik cekodok tu, sedap gak buat minum petang....

Kak Cek..apa lagi..jommm lah join sekali...

Erma...itu pun sebab Kak Sue tak pandai nak bentukkan lempeng nipis dan sama saiz kat dalam pan...jadinya sebagai jalan mudah, guna jelah acuan pancake yang ada..tak yah pening2 pepagi buta ni...