Friday, February 17, 2012

Pulut Kuning & Rendang Daging

Assalamualaikum...

Jommm kita layan pulut kuning di hari Jumaat penghulu segala hari....Niat apa-apa...? Tak delah..Saja suka-suka...Macam terasa nak makan, jadinya buat jelah...Gandingkan dengan rendang daging yang simple..main campak-campak jee dalam koli....

Resipi ambik dari buku masakan Chef Wan...Sebenarnya sajalah sambil lepak2 temankan anak-anak tidur, sambil belek2 buku dan tetiba ternampak resipi tu..Tu yang tetiba terasa nak makan pulut kuning..Sementelah semua bahan-bahan memang ada kat esbox..So project pun berjalan lancar..Tak tangguh-tangguh lagi dahhhhhh

Seperti yang pernah Sue bagitau sebelum ni...Makan-makan yang berasaskan pulut ni memang kegemaran..Agak-agaknyalah..kalau hari-hari ngadap pulut tak jemu kottt asal bervariasi menunya...Macam nasi lemak..Hari-hari pun tak pernah jemu...

Haaa satu lagi habit Sue, kalau makan pulut kuning ni, kalau boleh nak gak ada telur rebus, bila tak ada ni macam tak lengkap pula...May be dah biasa kottt..Pasal zaman kecil-kecil dulu jumpa pulut kuning kan time ada kenduri kesyukuran atau khatam al-Quran jeeee..Jadinya selalu bila diorang buat pulut kuning mesti ada telur rebus juga sebagai tanda mata...(Iyalah zaman dulu mana ada goodie beg berisi gula-gula/makanan ringan macam sekarang) So dah biasalah makan pulut ni ngan telur rebus....

PULUT KUNING
Resipi : Chef Wan

BAHAN-BAHAN
  • 300 gm beras pulut (Dicuci dan toskan)
  • 300 ml pati santan
  • 1 sk garam
  • 1 sb serbuk kunyit ~Sue guna ½ sk jeee
  • air secukupnya
PENYEDIAANNYA
  1. Rendam beras pulut bersama serbuk kunyit di dalam air selama beberapa jam.Toskan dan kukus pulut selama ½ jam atau sehingga kembang ~Sue ambil masa 15min jeeee..
  2. Sementara itu masak santan bersama garam sehingga pekat dan berminyak.
  3. Keluarkan pulut dan gaul rata bersama santan.
  4. Kukus selama 5 min lagi.~Sue ambil masa 15-20min
  5. Sajikan pulut bersama rendang/lauk kegemaran masing-masing.
RENDANG DAGING
Resipi : Chef Wan

BAHAN-BAHAN
  • ½ kg daging (potong lebar)
  • 200 ml santan cair ~Sue guna 100ml santan kotak + 100ml air
  • 100 ml pati santan ~Sue guna santan kotak
  • 35 gm kerisik ~Sue guna 1 sb jeee
  • 1 helai daun kunyit (Dihiris nipis) ~Sue carik-carikkan saja
  • Garam & Gula secukupnya
Bahan-Bahan Kisar Halus (blend)
  • 15 tangkai cili kering (Direndam air panas sehingga lembut dan toskan)
  • 3 tangkai cili padi.
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • 1 sb serbuk ketumbar ~Sue buh 1 sk jeee
  • 1 sb serbuk jintan putih ~Sue buh ½ sk jeee
  • 1 sb serbuk jintan manis ~Sue buh ½sk jee
  • 1 helai daun limau purut ~Sue tak buh, xde stok
PENYEDIAANNYA
  1. Di dalam kuali, masukkan daging, bahan kisar dan santan cair.Masak sehingga daging empuk..Tambah air jika perlu.
  2. Setelah daging empuk, masukkan pati santan, kerisik, daun kunyit serta garam & gula secukupnya.Gaul sebati
  3. Masak sehingga kuah pekat dan pecah minyak..Setelah sesuai rasa, sedia di hidang bersama pulut...

12 comments:

Anonymous said...

Sue,
ini bukan masak campak-campak saja ni Sue, lengkap pulut dengan rendang ni kira menu berat ni...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Sue wah pulut kuning.Kita sama la sue.Kak ros pun asalkan pulut memang suka.Sue tahu kak ros suka makan pulut cicah apa????cicah air teh...pelik kan????

Chik Mimi said...

Assalam Nenie wahbest nipulut kuning ,psst akak baru je sekali buat, akak pun macam kak ros anto pulut^_^

Wani said...

rajin nya buat pulut kuning.. macam kat kenduri kahwin pulak hihi.. x pernah buat sendiri ,, asyik 2 ada orang bagi je .. dia tak nak bagi buat tu la kot ,,tapi apapun nak cuba buat jugak satu hari memang favorite pulut kuning ni.. ditambah ada tlor tu haah memang favorite jugak :D..

ummiaisyah said...

salam kenal sue..
rjinnya awak ni...tgk2 resepi terus je buat ye...bagus la camtu..sy ni mmg rajin tgk resepi..tp x buat2 pon..

mama sara nur said...

assalam Sue
sedapnye pulut kuning ngan rendang..teringat kat kg hu hu
mak akak rajin wat pulut ni kadang2 hantar kat masjid... kat sini akak je yg makan yg lain x layan tu yg xleh wat..

ijan said...

memang betullah, time kecik2 dulu, bila ada pulut kuning mesti makan dengan telur. hehe.. tp kalau ada daging tu lagi lah sodap :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

sedapnya pulut kuning ngan rendang daging...

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Ros..emmmm betul tu..kalau makan bersama teh biasaa jg dengar tapi kalau cicah jarang2 tu..tapi biasalahkan selera kita semua tak sama..masing2 ada cara tersendiri utk nikmati meal...

Kak Mimi..saya pun walau suka pulut ni, tapi baru 3 kali buat sendiri..he he he

Kak Wani..sesekali terajin pula..wahhh kalau asyik ada orang hantar jeee...bestlah..jeles dengar ni...klu gi2 saya pun jarang nak buat..kan kan kan..

Sue @ Nenie said...

Ummi..salam kenal n thanks sudi singgah sini..tak lah rajin juga, cuma kebetulan time tu xde idea nak sarapan apa, jadi sambil2 belek buku cari resipi, terus terguda sementelah bahan2 pun ada..

Mama Sara..Kat rumah ni, sib baik ada yang antooo pulut..jadinya nak buat sendiri tu semangat lah juga...klu sorang2 yang makan, emmm rasanya malas juga nak msknya

Sue @ Nenie said...

Ijan..iyalah kan..zaman2 dulu dapat makan daging/ayam kiranya special sgtlah terutama bagi kami yang tinggal di kg2 kecil ni....hari2 jumpa ikan...ayam sesekali jeee, tak pun time kenduri atau hari raya jeeee

Kak Azatie..he he he pulut luar musim kenduri...

Rachel said...

Assalam Nenie wahbest nipulut kuning ,psst akak baru je sekali buat, akak pun macam kak ros anto pulut^_^