Friday, February 24, 2012

Sup Wantan

Salam Hari Jumaat..

Entry nak cepat...Oh yaaaa..sebelum terlupa...Semalam Sue adalah godeh-godeh nak tambah blog link tapi terremove element blog list tu, so semua padam..Jadinya terpaksa cari link balik..So kepada sesiapa yang perasan tetiba jeee blog link dia tak de, jangan kecik ati yaaa..bukan sengaja delete...Nanti ada masa Sue cari balik link tersebut dan add balik...

Bukan apa, dulu Sue pernah terbaca pasal kes silap faham ni...Ada yang kecik hati dan ngadu kat 'kawan' dia yang 'kawan' dia lagi sorang tu dah removekan link blog dia..Jadi tak mo lah jadi macam tu..Walau pun sememangnya tiada paksaan untuk kita BW dan link mana2 blog kat blog kita, tapi kadang-kadang kes2 kecil macam ni ada yang tinggal barah di hati....So jangan salah faham yaaaaa.....

Dan hari ni kita layan sup wantan jelah..Sebelum ni pernah dah pernah buat dan masih gun resipi yang sama..Tapi Sue kopipes balik resipi tu kat bawah sini untuk mudahkan rujukan....


SUP WANTAN
Resipi Asal : Resipi 30min Chef Kamarul

BAHAN-BAHAN

Bahan A (Wantan)
  • 100 gm udang (dicincang)
  • 100 gm isi ayam (dicincang)
  • 50 gm bawang putih (dicincang)
  • 50 gm lobak merah (di cincang)
  • 5 gm daun bawang (dihiris nipis)
  • 1 sk sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • 1 biji telur
  • 10 keping kulit wantan

Bahan B (Sup)
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 cm halia (dihiris)
  • 1 sb minyak masak
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • 50 gm cendawan hitam/telinga kera (dihiris)
  • 5 gm daun sup&bawang
  • 1 lit stok ayam
  • 200 gm lobak merah
  • Garam dan lada putih secukupnya
PENYEDIAANNYA

Wantan
  1. Campurkan kesemua 7 bahan pertama.Gaul rata
  2. Masukkan sesudu kecil ke dalam kulit wantan dan bungkuskan kemas dengan meletakkan telur disekeliling kulit wantan.
Sup
  1. Tumis bawang putih dan halia
  2. Masukkan sos tiram & minyak bijan
  3. Tuangkan stok dan masukkan cendawan
  4. Masukkan wantan & akhirnya masukkan daun bawang&sup
  5. Sedia dihidang

13 comments:

quinnie said...

sedapnya sue..kita suka chinese food...teringin nak beli kulit wantan ni tapi kat sini tak tau la ada ke dak yg halal...huhuhu

Sue @ Nenie said...

Salam...Sue selalu beli kulit ni kat giant/econsave/Tesco/Jusco...Sib baik ada tanda halal...

HALAMANKU said...

Sedapnyer hirup sup2 ni lelagi saya penggemar wantan... selalu kalau nak mkn memang beli siap.. kak mana nak dapat kulit wantan? teringin lak nak wat.. saya budak baru belaja he he he.. pastu dia tulis aper nama..

Sue @ Nenie said...

Salam Erma..selalu Kak Sue beli kulit Wantan tu kat supermarket Jusco/Giant/Tesco/Econsave kat bahagian dingin beku, selalunya kat bah. yang ada tauhu/taufo tu..tak pun mee2 china...Selalu dia packing (dlm plastik clear & vakumm) dan kat situ ada label tulis kulit wantan..Selalu ada bentuk segiempat/bulat...

Wani said...

SAlam sue.. sedapnya sup wantan .. suka betol dgn chinese food ni.. kat sini x terjumpa lagi kulit wantan ni .. kena peram dulu je la resepi ni ... nanti nak tengok kat tesco tu ada ke tak ... brand apa ..kulit wantan ni

inahar ali said...

salam rindu sue..amboi rajinnye sue mewantankan diri..hehe!! akak x pernah lg wat sendiri sup wantan nih..masuk list dulu resipinye..mekacehh! muaaaahh!!

mama sara nur said...

assalam
rajinnya..
lum penah makan tp rasanya mesti sedap kan..

rahel said...

Sue,kite suka sangat hirup n makan sup wantan ni..

ijan said...

Salam Sue,
Tengok sup wantan ni teringat kulit wantan saya yang kesejukan dok dalam peti ais. aduh... bila mau buat tak tau. suka memang suka sup ni. sedappp :)

maz said...

Salam sue...sdpnya klu dpt smgkuk yg pnas2 tu...kmaz suke sup2 mcm ni..ada plak kicap nga cili ptong kan...

Sue @ Nenie said...

Salam...

Wani..Eh, brand apa yaaa...? Sue pun tak perasan..Tapi dia punya label jenis yang print2 biasa tu jeee...bnukan yang macam perusahaan besar2 tu..Tapi adalah logo halal dia..

Kak Ina..saya sejak anak2 suka makan sup ni, itu yang cuba sup ni..tak sangka wantan buat sup pun sedap jugaaa..selalu main goreng2 jeee..

Mama Sara..Alhamdulillah..kat selera Sue memang sedapppp sup wantan ni...

Sue @ Nenie said...

Kak Rahel..apa lagi, ada masa nanti bolehlah cuba buat..

Ijan..Klu musim skrg kt Finland, buh kat luar pun dia tetap sejuk beku kan..Apa lagi..sesuai lah ni musim2 sejuk begini buat sup...bagi panas kan badan siket...

Kak Maz..Betul tu...clear sup macam ni memang tak dapat dipisahkan ngan cili potong...

Azie Kitchen said...

As salam,

Hari ni tiba tiba teringin nak makan clear wantan soup