Tuesday, March 6, 2012

Bingka Pandan Tanpa Telur

Assalamualaikum...

Lately ni semangat nak berblog semakin merundummmmm dan kalau ikut-ikut rasa macam nak stop jeee...Tapi kalau nak cakap secara officially nak stop pun macam tak best gak sebab mana tau tetiba plak rasa rindu nak muncul bersiaran...So, biar macam ni jelah...Ada masa dan mood datang sapu rumah, tuan rumah datanglah...Kalau time nak menyepikan diri....Maka sepilah juga rumah sini.....

Oklah..Tuan rumah pun nak undur sekejap....Jamulah dulu ngan bingka yang sedap ni...Nak buat pun simple....Tak sampai stengah jam pun bancuhannya dah siap..Dan kalau macam Sue yang main bakar dalam oven jeeee, lagi senang...dah set time, masukk je kuih dalam oven...cukup time nanti dia berdentinglah...Sementara nak tunggu masak tu, bolehlah buat apa-apa saja yang sepatutnya

BINGKA PANDAN TANPA TELUR
Resipi/sumber : Kak Fida

BAHAN-BAHAN (Sue buat ½ dari sukatan yang diberi)
  • 2 cwn tepung gandum
  • 3/4 cawan tepung jagung
  • 1 cwn gula halus
  • 2 cwn santan pekat
  • 2 cawan air pandan (atau air + pandan pes)
  • 1 tin susu cair
  • 3 sb mentega/majerin - cairkan
  • garam secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau dan kuning (opt)
  • sedikit bijan - untuk tabur
PENYEDIAANNYA
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali bijan dan kacau hingga sebati dan gula larut atau kisar dalam blender dan tapis.
  2. Tuang dalam loyang/acuan bersapu mentega/majerin dan tabur bijan.
  3. Bakar selama 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kuih,potong kecil dan hidangkan.

10 comments:

Chik Mimi said...

favrourite akak ni

IeRA said...

Salam...

dah lama tak makan kuih ni...

EmbunRosaliza said...

Assalam nenie, samalah mcm akk ni, jap ada jap tak ada hehe. Apa2 pun bingka ni mesti sedap ni, lemak berkrim

mama sara nur said...

assalam
feberet akak husben kalu kuih bingka ni
kalu tanpa telur, sama org dulu2 wat kan..dulu mak akak selalu wat bingka ni takyah telur memang sedap dan bakar pun cara lama api kayu atas dan bawah

izahdaut said...

dah masuk list dah. memang tergoda ngan kuih ni. ngapa nak stop tu.. banyak komitmen ek.. memang la menda blog ni pun nak kena ngadap baru puas kan. tapi bila tak update rindu pulak kan. tak pe.. slow slow jela.. asalkan update.. syang tu

HALAMANKU said...

Salam akak.. samalah kak arini erma wat gak kuih bingka ni.. memang mudah.. sedappun sedap.. alah kak janganlah.. nak ikutkan erma lagi lah tenggelam timbul ikut sempat.. maklumlah kita bekerja.. tapi aperpun berblog ni wat kita happy he he he.. harap jgn tinggal terus yer kak he eh eh

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Mimi..feberet saya juga tapi sebelum ni mcm tak compiden nak cuba

Iera..ada masa cubalah buat, senang jeeee...

Kak Rosaliza..he he he..nampak gayanya macam tulah sekarang...bahan yang nak dipost tu ada tapi tulah masa nak godeh2 tu agak terhad sekarang

Sue @ Nenie said...

Mama Sara...Oh yaa ke..? Sue pun tak tau resipi original dia, ni pun jumpa kat MyR...Tapi Sue main taram dalam oven jeeee...

Izah..betul tu...kadang-kadang bila main hantar post jeee macam tak syoklah plak..lagi2 bila tgk ada jejak2 yang tinggal...Hati tu nak sangat BW tapi xsempat...Tu yang terfikir nak stop tapi sebab buka blog dengan hati kan...mesti rindu nanti..So fikir punya fikir...slowkanlah ajeeee....

Erma..betul tu..akak masa 1st time buat rasa mcm tak sangka ia semudah itu..sebelum ni fikir ia leceh...Haaa pasal tutup terus tu rasanya takdelah..biarlah ia macam tu, tak kisah lah hidup segan mati tak mahu ke...janji ia masih lagi secebis dari kenangan yang terindah untuk dikenang...Lagi pun "Rencah Kehidupan" memang diujudkan dari hati untuk berkongsi minat & ilmu walau tuan punya badan bukanlah pro sangat pun bab2 masak ni....

LinRosly said...

Assalamualaikum Sue...

Mak Kak Lin suka Kuih2 yg tak bubuh telur...sebab dia tak berapa suka...bolehlah Kak Lin copy resepi ni...Terima kasih Sue...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Lin...Sama-sama...Terima kasih juga untuk Kak Fida sebab sudi share resipi ni...