SUP BEBOLA IKAN SARDINE
BAHAN-BAHAN
- 10 gm Soo Hoon (direndam lembut)
- 3 biji bawang merah (mayang)
- 2 ulas bawang putih (ketuk)
- Sedikit halia (mayang)
- 1 sb udang kering (tumbuk kasar)
- 3 pokok sawi (diasing daun dan batangnya)
- Sedikit kubis (potong ikut suka)
- Garam dan gula secukupnya
- ½ buku kiub pati ayam
- 2 ekor ikan sardine segar (di ambil isi sahaja)
- 2~3 sb tepung sagu (jika tiada boleh digantikan dengan tepung ubi kayu)
- sedikit lada sulah
- Garam secukup rasa
- Untuk Bebola Ikan : Tumbuk isi ikan sehingga lumat.Masukkan tepung sagu, lada sulah dan garam.Gaul sebati.Bulat-bulatkan mengikut saiz yang disukai.Ketepikan.
- Untuk Sup : Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih sehingga wangi kemudian masukkan bawang merah, halia dan udang kering..Tumis sehingga bawang layu.
- Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.Masukkan soo hoon, batang sawi, kubis dan bebola ikan.bila bebola sudah timbul, perasakan dengan garam, gula dan kiub pati ayam...
- Bila sudah secukup rasa, masukkan daun sawi.kacau seketika dan tutup api apabila daun sawi sudah sedikit layu..sedia dihidang...
4 comments:
waahh..sedap ni sue..akak x pernah lg wat bebola ikan sardin nih..leh try!!
salam sue,
akk pun sama x pernah lg buat..nampak sedap tue..leh jgk try nnt..thnks resepi sue..:)
Sue cayanggg... ni bukan resepi orang malas ni.... ni resepi orang rajin tahap tinggi ni he he he ehhh
Salam..
Kak Ina & Kak Zila..Emmm ada masa boleh cuba buat..sedapppp
Kak Amie..mungkin dah biasa buat, jadi rasa macam senang jee buat bebola tu..time malas & xde idea pun jadi...tu yang saya kata resipi malas tuuuuu...he he he
Post a Comment