Thursday, December 13, 2012

Sup Bebola Ikan Sardine

Assalamualaikum...Paparan resipi dikala kemalasan datang bertandang...Tapi kalau ada sambal kicap+cili padi tumbuk ni, lajuuuuuu je....

SUP BEBOLA IKAN SARDINE


BAHAN-BAHAN
  • 10 gm Soo Hoon (direndam lembut)
  • 3  biji bawang merah (mayang)
  • 2 ulas bawang putih (ketuk)
  • Sedikit halia (mayang)
  • 1 sb udang kering (tumbuk kasar)
  • 3 pokok sawi (diasing daun dan batangnya)
  • Sedikit kubis (potong ikut suka)
  • Garam dan gula secukupnya
  • ½ buku kiub pati ayam
Bahan Untuk Bebola Ikan
  • 2 ekor ikan sardine segar (di ambil isi sahaja)
  • 2~3 sb tepung sagu (jika tiada boleh digantikan dengan tepung ubi kayu)
  • sedikit lada sulah
  • Garam secukup rasa
PENYEDIAANNYA
  1. Untuk Bebola Ikan : Tumbuk isi ikan sehingga lumat.Masukkan tepung  sagu, lada sulah dan garam.Gaul sebati.Bulat-bulatkan mengikut saiz yang disukai.Ketepikan.
  2. Untuk Sup : Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih sehingga wangi kemudian masukkan bawang merah, halia dan udang kering..Tumis sehingga bawang layu.
  3. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.Masukkan soo hoon, batang sawi, kubis dan bebola ikan.bila bebola sudah timbul, perasakan dengan garam, gula dan kiub pati ayam...
  4. Bila sudah secukup rasa, masukkan daun sawi.kacau seketika dan tutup api apabila daun sawi sudah sedikit layu..sedia dihidang...

4 comments:

inahar ali said...

waahh..sedap ni sue..akak x pernah lg wat bebola ikan sardin nih..leh try!!

zila norazila said...

salam sue,
akk pun sama x pernah lg buat..nampak sedap tue..leh jgk try nnt..thnks resepi sue..:)

Amie said...

Sue cayanggg... ni bukan resepi orang malas ni.... ni resepi orang rajin tahap tinggi ni he he he ehhh

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Ina & Kak Zila..Emmm ada masa boleh cuba buat..sedapppp

Kak Amie..mungkin dah biasa buat, jadi rasa macam senang jee buat bebola tu..time malas & xde idea pun jadi...tu yang saya kata resipi malas tuuuuu...he he he